În cazul arsurilor este important să fie evaluate căile respiratorii, întrucât arsurile acestora, chiar dacă sunt însoțite de arsuri de grad mic la nivel tegumentar, pot fi fatale.
Astfel iată ce avem de făcut:
- întrerupem sursa: curentul electric, gazul și acoperim flacăra cu materiale textile
- în cazul arsurilor provocate de flacără e important să opriți cât mai redepe arderea cu un jet de apă
- îndepărtarea hainelor fierbinți, dacă acestea aderă de piele, trebuie să fie tăiate în jurul zonelor respective în cazul unei victime ale cărei haine au luat foc, aceasta vă fi oprită să alerge pentru că aceasta este de obicei prima reacție a victimelor, se va culca la sol și eventual se va acoperi cu o pătură
- este interzisă folosirea cremelor, unguentelor, substanțelor uleioase
- se folosesc pe cât posibil pansamente sterile sau cârpe foarte curate, umezite
- nu se pune gheață în contact direct cu tegumentul
- se acoperă pacientul pentru a preveni pierderea de căldură
În cazul unui incendiu se vă încercă evitarea inhalării fumului, fie prin folosirea unor măști speciale, fie prin ieșirea la o sursă de aer focul se stinge cu apa, stingător CO2 sau, de la caz la caz, cu paturi, zăpadă, pământ etc. daca este vorba de arsuri electrice, nu atingeți victima cu mâinile goale, ci folosiți materiale electroizolante.
Victima care a suferit arsuri poate prezenta leziuni mult mai grave decât leziunea de la suprafață pielii. De aceea, primul gest vă fi evaluarea funcțiilor vitale: daca pacientul are căile aeriene libere, daca respira, daca are puls și daca e nevoie resuscitarea cardio-respiratorie.