Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Totul despre pietrele la rinichi și infecțiile urinare. Când ne îngrijorăm și cum le tratăm

Totul despre pietrele la rinichi și infecțiile urinare. Când ne îngrijorăm și cum le tratăm

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 11:58 10 Mai 2021 Modificat la 11:58 10 Mai 2021
Totul despre pietrele la rinichi și infecțiile urinare. Când ne îngrijorăm și cum le tratăm
Sursa foto: pexels

Pietrele la rinichi sau calculii renali sunt colecții dure de săruri minerale, adesea formate din calciu și acid uric sau oxalati sau fosfați. Se formează în interiorul rinichiului și se pot deplasa în alte părți ale tractului urinar. Se formează atunci când în urină se acumulează o cantitate prea mare din anumite minerale sau compuși chimici din corp.

”Sunt mai multe cauze care contribuie la formarea pietrelor la rinichi. O alimentație total dezechilibrată, o hidratare proastă, știm că avem nevoie de o anumită cantitate de apă zilnic pe care trebuie să o consumăm și, din păcate, nu se întâmplă acest lucru. De asemenea, mișcarea, efortul fizic în exces sau mai puțin decât trebuie”, a povestit conf. dr. Olivia Timnea la Antena 3. 

De asemenea, obezitatea, consumul alimentelor cu prea mult zahăr sau prea multă sare, dar și istoricul medical, sunt factori importanți în dezvoltarea pietrelor la rinichi. 

Simptome

Dimensiunea pietrelor poate varia. Unele sunt cât un bob de nisip, altele cât o pietricică și, pot ajunge până la dimensiunea unei mingi de ping-pong.  Cu cât este mai mare piatra, cu atât simptomele sunt mai notabile. Ne putem gândi că avem o piatră la rinichi dacă avem simptome precum:
•    Durere severă de spate, de fiecare parte a coloanei vertebrale lombare
•    Dureri mai vagi sau dureri de stomac
•    Senzația de a urina des, mai ales în timpul nopții
•    Sânge în urină
•    Greață și vărsături
•    Febră și frisoane
•    Urină urât mirositoare sau tulbure

”Din păcate, simptomele sunt destul de zgomotoase. Pacientul se prezintă în cabinetul medical acuzând durere, modificări urinare, senzație impetioasă de a urina, colorația urinei, deoarece pot apărea celule sangvine în urină și un disconfort total. Din punct de vedere al statului pacientului, este un dezastru prezența acestor calculi renali care, în final, pot duce chiar la complicații, respectiv obstrucția ureterului sau a unei căi renale și infecția urinară”, a mai spus medicul. 

Prevenție

Trebuie să avem grijă să avem o dietă cât mai echilibrată. În plus, hidratarea constantă reprezintă un pas important pentru a preveni sau elimina crearea pietrelor la rinichi. Este recomandat să consumăm cât mai multe sucuri din fructe citrice (portocale, grapefruit, mandarine, clementine, lămâi galbene/verzi), precum și alimente bogate în fitați (legume, cereale integrale, germeni de porumb, orez sălbatic, nuci braziliene). Pâinea, ouăle și produsele făinoase trebuie consumate cu moderație. Aportul de calciu trebuie redus și, în ceea ce privește proteina animală, consumăm cu precădere doar carne slabă de vacă, pește și șuncă slabă.

”Atunci când avem nevoie să mergem la toaletă, trebuie să mergem. De asemenea, trebuie să ținem cont ce fel de produse, mai ales din categoria vitaminelor, luăm. Trebuie foarte mare grijă la calciu. Calciul este un factor important care poate duce la formarea acestor oxalați respectiv a pietrelor și combinațiile de alimente sunt foarte importante. De exemplu, cafeaua cu lapte este un factor important producător de astfel de calculi renali”, a mai spus medicul. 

Tratament 

Cele mai multe pietre la rinichi nu necesită tratament invaziv și putem ajuta chiar noi la eliminarea lor dacă avem un consum ridicat de lichide (minimum 2-3 litri/zi), administrăm calmante și suplimente alimentare pentru sănătatea aparatului urinar.

”Este bine să folosim anumite suplimente, care conțin foarte multe substanțe naturale care contribuie la îndepărtarea pietrelor, respectiv mărunțirea acestor pietre, foarte importantă, ca să poată fi eliminate pe cale naturală, fără intervenție chirurgicală”, a spus doctorul Olivia Timnea. 

Infecția urinară

În ceea ce privește infecția urinară, există mai mulți factori favorizanți. Cel mai frecvent, o infecție urinară apare din cauza prezenței în organism a unor diverse microorganisme precum Klebsiella, E. coli, Enterobacter. În plus, faptul că femeile au uretra mai scurtă decât bărbații le face mai predispuse în a dezvolta astfel de infecții. Totodată, un sistem imunitar slăbit poate duce la apariția unor astfel de infecții. 

”Trebuie să fim atente la igiena intimă, care este extrem de importantă, dar și la existența acestor factori renali care obstruând anumite rețele urinare, produc infecție la nivel urinar. Urina se concentrează și devine infecțioasă.

Infecțiile cu E. Coli sunt destul de greu de tratat, aș putea spune, nu din punct de vedere al fazei acute, cât a cronicizării. Odată avută o infecție urinară trebuie să avem foarte mare grijă pentru că poate recidiva și se poate transmite”, subliniază doctorul.  

Cum o putem preveni?

Medicii spun că prevenția valorează cât 50 de moduri de a vindeca boala. Este foarte simplu să prevenim infecția urinară dacă avem grijă să:
•    Consumăm cel puțin 2 litri de lichide pe zi
•    Menținem o igienă strictă a zonei intime
•    Nu evităm mersul la toaletă atunci când simțim nevoia să urinăm
•    Ne obișnuim să urinăm după contactul sexual
•    Evităm folosirea unor detergenți puternici, mai ales pentru lenjeria intimă

Suplimentele alimentarea în tratarea infecției urinare

În ceea ce privește tratarea infecției, prin compoziția lor unică, unele suplimente alimentare pot aduce multiple beneficii în lupta cu aceste tipuri de afecțiuni:
•    Pot fi utilizate ca antiseptice (dezinfectante urinare) datorită mecanismelor unice de acțiune si proprietăților antibacteriene și antimitotice conferite de compoziția lor unică, ducând la stoparea proliferării infecțiilor si la eliminarea focarului infecțios/bacteriologic (în special E.Coli).
•    Pot fi administrate în infecțiile urinare în monoterapie, fără a fi necesară asocierea unui antibiotic (se evită astfel creșterea rezistenței la unele antibiotice)
•    Datorită mecanismelor unice de acțiune ajuta la destructurarea si eliminarea rapidă, în doar 12 zile, a tuturor tipurilor de calculi renali, indiferent de localizarea lor.
•    Înlăturarea rapidă a simptomatologiei întâlnită în infecțiile urinare și colica renală
•    Ajută la eliminarea metalelor grele si a substanțelor de contrast
•    Susțin menținerea sănătății tractului urinar.
•    Susțin acțiunea de regenerare celulară, eliminând recidivele și riscul de reapariție a infecțiilor urinare și calculilor renali.

”În primul rând întăresc sistemul imunitar, un lucru foarte important. În al doilea rând, sunt suplimente care, acționând asupra bateriilor, determină prin diureză eliminarea lor și nu mai permit aderarea bacteriilor la nivelul peretelui sau a calicelui renal, ceea ce determină, în final, eliberarea, refac peretele respectiv astfel încât el să nu conțină astfel de bacterii și realizează o diureză foarte bună.

Vitamina C este o vitamină foarte ok. Există tot felul de plante foarte importante iar extractele din aceste plante, cum ar fi platele de afin, coada șoricelului, sunt foarte importante ”, a subliniat conf. dr. Olivia Timnea la Antena 3.

×
Etichete: Sfat de sănătate
x close