Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Semnele precoce ale cancerului de sân. Modificări și simptome care nu ar trebui să fie ignorate

Semnele precoce ale cancerului de sân. Modificări și simptome care nu ar trebui să fie ignorate

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:34 01 Sep 2023 Modificat la 15:49 01 Sep 2023
Sfat de sanatate
Semnele precoce ale cancerului de sân. Modificări și simptome care nu ar trebui să fie ignorate Sursa foto: Antena 3 CNN

Din fericire, în România, numărul de cazuri noi  de cancer de sân este mai mic față de alte țări europene.

Vestea proastă este că rata de conservare a sânului este mult mai scăzută în România, din cauza faptului că pacientele ajung la medic abia când boala este într-un stadiu avansat.

Chirurgul Linda Kannan a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, cum putem preveni această gravă maladie și când trebuie să ne prezentăm la medic.

"Este foarte importantă examinarea, deoarece este parte din prevenția cancerului mamar sau a oricărei leziuni care poate să apară la nivelul sânului.

Citește și: Fenomenul care afectează grav creierul! Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu doar creierul, întreg organismul! Partea cerebrală suferă imens!”

Examinarea sau autopalparea se efectuează fie stând pe spate, fie în picioare, iar recomandabil ar fi să se facă lunar, în timpul unui duș.

Autopalparea, prin niște mișcări rotative, trebuie să cuprindă tot sânul, toate cadranele sânului și, de ce nu, și axila", a explicat medicul.

Simptome cancer de sân

  • umflarea parțială sau a întregului sân
  • schimbări mărime, formă, aspect
  • modificări ale pielii care acoperă sânul
  • retracția mameloanelor

Potrivit medicului, orice modificare pe care o sesizăm la nivelul sânului ar trebui să ne ridice un semn de întrebare, fiind și momentul în care trebuie să ne adresăm unui medic.

"Un nodul la nivelul sânului, o formațiune tumorală palpabilă, o adenopatie axilară, care, din nou, poate să fie un nodul palpabil în axilă, o îngroșare tegumentară sau o retracție a pielii, o secreție mamelonară, orice modificare neobișnuită la nivelul sânului ar trebui să ne ducă cu gândul la medic", a mai adăugat specialistul.

Alte simptome ale cancerului de sân

  • scurgeri mamelonare
  • prezența unor zone de roșeață, cruste, striații, îngroșare la nivelul mameloanelor
  • durere la nivelul sânilor, mameloanelor
  • prezența unor ganglioni la nivel axilar

De cele mai multe ori,  durerea nu este un indicator al cancerului de sân, însă medicul atrage atenția că pot exista și excepții.

"Cancerul doare rar, dar poate să se prezinte și sub această formă. În general, leziunile dureroase nu prea sunt de tip cancerigen, dar pot fi și excepții.

Cancerul se mai poate prezenta și sub o mastită carcinomatoasă, de exemplu. Orice inflamație, edem, roșeață la nivelul sânului, fără o tumoră palpabilă, ar trebui să ne ridice un semn de întrebare și să ne facă să ne adresăm unui medic", a mai spus medicul.

Factori de risc ai cancerului de sân

  • femeile, risc mai ridicat decât bărbații
  • riscul crește odată cu vârsta (>50 de ani)
  • istoric familial
  • expunerea la radiații în zona pieptului în copilărie, tinerețe
  • obezitate

Europa continuă să fie unul dintre continentele cu cea mai crescută incidență a cancerului de sân.

Practic, la fiecare două minute, o femeie primește acest diagnostic și la fiecare șase minute, o pacientă pierde lupta cu boala. 

Deși constituie o suferință extrem de traumatizantă pentru femei, cancerul mamar poate fi prevenit, iar dacă este descoperit în stadii incipiente, se tratează și se vindecă.

×
x close