Antena 3 CNN Life Semnele care ne arată că o persoană este dependentă de droguri. Detaliul pe care trebuie să-l observăm la cei din jur

Semnele care ne arată că o persoană este dependentă de droguri. Detaliul pe care trebuie să-l observăm la cei din jur

Maria Coman a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de s?n?tate, despre cum putem recunoa?te semnele de dependen?? la cei din jur ?i cum se poate preveni aceast? problem?.
Dependențele pot apărea din cauze multiple: probleme familiale, factori genetici, anturajul sau chiar factori de mediu. FOTO: Getty Images.com
de I.D.    |    14 Oct 2024   •   13:20

România are nevoie de o strategie integrată împotriva adicțiilor, iar concluzia se desprinde dintr-un sondaj realizat de CIRA, la comanda Antena 3 CNN. Această consultare arată că 80% dintre români consideră că, pe lângă droguri, la fel de nocive sunt şi jocurile de noroc, alcoolul, tutunul sau rețelele sociale, atunci când vine vorba despre efectele pe care le resimt membrii de familie ai persoanei dependente. 

Maria Coman a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, despre cum putem recunoaște semnele de dependență la cei din jur și cum se poate preveni această problemă.

Unul dintre subiectele centrale ale discuției a fost cum putem observa schimbările comportamentale care pot sugera o problemă de dependență. „Este important să diferențiem între consum și dependență, dar putem recunoaște un dependent atunci când persoana începe să nu se mai îngrijească, devine irascibilă sau își schimbă obiceiurile de lucru”, a explicat Maria Coman. Alte indicii includ întârzierea frecventă la serviciu, plecările dese la toaletă sau creșterea numărului de zile libere.

Maria Coman a mai vorbit şi despre măsurile de prevenție, în special pentru adolescenți și copii, care sunt cei mai vulnerabili. „Vârsta primului consum de droguri a scăzut foarte mult, până la 7-8 ani. Este crucial să fim atenți la orice schimbare comportamentală, să vorbim deschis despre riscuri și să oferim informații corecte,” a avertizat aceasta.

Dependențele pot apărea din cauze multiple: probleme familiale, factori genetici, anturajul sau chiar factori de mediu. În același timp, părinții sunt sfătuiți să nu evite subiectul drogurilor cu copiii lor, ci să le ofere o educație corectă despre riscuri.

Un alt punct important discutat a fost lipsa infrastructurii adecvate pentru tratarea dependenței în România. „Nu avem suficiente centre de dezalcoolizare și tratament pentru dependenți de droguri. De obicei, centrele disponibile sunt private și foarte scumpe, ceea ce limitează accesul multor persoane care au nevoie de ajutor,” a menționat Maria Coman. De asemenea, aceasta a criticat faptul că, în spitalele de psihiatrie din România, dependenții sunt tratați alături de bolnavii cronici, fără o specializare a tratamentului.

Sondajul CIRA arată că românii și-ar dori o strategie națională care să nu se concentreze exclusiv pe pedepsirea dependenților, ci să includă măsuri de sprijin și prevenție. Aproape 80% dintre respondenți consideră că politica actuală a eșuat, iar o soluție viabilă ar trebui să se axeze pe educare și informare.

×
Parteneri
x close