Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum ne putem vindeca de vertij acasă. Dr. Vodă: "Boala se poate croniciza şi duce la anxietate"

Cum ne putem vindeca de vertij acasă. Dr. Vodă: "Boala se poate croniciza şi duce la anxietate"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:34 25 Mar 2022 Modificat la 12:47 25 Mar 2022
repozitie naturala vertij cronicizare anxietate
Cum putem face repoziţie naturală în caz că suferim de vertij. Dr. Vodă: "Se poate croniciza şi duce la anxietate" Sursa foto: Antena 3

"Când se învârte casa cu noi, când facem o mişcare bruscă şi toată lumea se învârte, atunci ne dăm seamă că este un vertij.

Mai avem crize de ameţeală. Aici, nu se învârte nimic cu noi, ci doar suntem foarte ameţiţi şi avem o instabilitate mare. Dacă ne şi doare capul şi avem şi hipertensiune sau alte boli, atunci trebuie să ne fie puţin frică, pentru că se poate să avem un episod ischemic. 

Anumite vase din capul nostru nu mai funcţionează, nu mai irigă. Atunci putem avea episod ischemic sau accident vascular", a spus medicul Ioana Vodă, vineri, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Boala care dă vertij uşor repetitiv

Avem o boală care dă vertij uşor repetitv şi se numeşte vertij de poziţie. Doar într-o poziţie se ameţeşte. Avem nişte otoliţi care mai sar de la locul lor, din deshidratare, de la oboseală sau din cauze osteoporotice. 

Există, însă, şi crize unice în viaţă. Putem face o neuronită, care este o inflamaţie a unui nerv. O pot face toate vârstele, chiar şi cei mici. Aceasta este o criză unică care trece uşor, cu antiinflamatoare sau cu mişcare. 

Cum ne tratăm de vertij acasă

Mama natură este darnică şi ne putem face singuri o repoziţie naturală. Simţim că ameţim pe o parte şi evităm acea parte. Gravitatea ne pune la loc otoliţii, dormind o zi sau două pe partea sănătoasă. Ne trece vertijul de poziţie de cauză otolitică în câteva seri dorimite pe partea bună. 

Dacă nu trece, atunci mergem la medic şi acesta decide dacă este periculos sau nu. Poate să fie o insuficienţă renală, un diabet, hipertensiune. Pot fi multe cauze, de aceea avem nevoie de medic internist, de medic de familie. 

Dacă toatele analizele sunt bune şi vertijul persistă, atunci pacienţii trebuie să vină la un consult ORL. 

Trebuie să facem nişte teste speciale. Acestea ne arată dacă avem simetrie, dacă cele două urechi funcţionează corect, iar dacă una nu este bună, aflăm care nu este bună şi ce bucăţică din ea nu funcţionează. 

Vertijul se poate croniciza şi aşa pot apărea anxietăţi, dar şi o asimetrie în capul omului. Omul nu mai este atent, nu se mai poate concentra. Nu mai poate să facă mişcări bruşte", a mai spus medicul. 

×
x close