"În general, la frig, apare tendinţa muşchilor de a se contracta. Astfel că, dacă ne expunem la temperaturi scăzute și zona respectivă nu este foarte bine protejată, musculatura din jurul vertebrelor se contractă.
Acelaşi lucruri le fac şi ligamentele sau tendoanele. Prin urmare, poate apărea durerea. Durerea de spate este foarte frecventă în toată populația globului.
Statistica arată că peste 85 % din populație are măcar o dată în viață o durere de spate. Cuvântul reumatism, medical vorbind, nu este chiar folosit.", a spus medicul Daniela Opriș Belinski, vineri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Simptomele reumatismului
- durere articulară persistentă;
- umflarea articulaţiilor;
- deformarea articulațiilor;
- zgomote articulare la mişcare sau blocarea mișcărilor;
- pierderea flexibilității într-o articulație;
- oboseală extremă, pierderea energiei, slăbiciune.
"Reumatismul articular acut poartă numele de reumatism şi este legat de o infecţie bacteriană. În rest, lumea folosește termenul de reumatism în legătură cu durerile articulare.
Uneori articulaţiile se pot umfla şi aşa apare aşa numita artrită. Practic, cea mai des întâlnită suferinţă articulară, deci acest reumatism, apare la vârstnici.
De exemplu, artroza este des întâlnită la persoanele în vârstă. Factorul de risc cel mai important pentru artroză este vârsta.
Suprasolicitarea unei articulații are şi ea un efect negativ. Totodată, greutatea mai ales pe anumite articulații, are impact negativ pe genunchi, pe glezne și chiar și pe coloană. De exemplu, grăsimea abdominală trage coloana în jos. Pur şi simplu atârnă mai greu decât ar trebui.
Cauzele reumatismului
- Factorii genetici;
- Infecții;
- Obezitatea;
- Expunerea la frig și umezeală;
- Dereglări ale sistemului imunitar;
Este ca şi cum ai căra tot timpul un rucsac în faţă. Să avem grijă la ceea ce mâncăm, astfel încât să nu ajungem la obezitate. Să facem exerciţii fizice. Acestea sunt foarte importante.
Chiar se recomandă să să avem o activitate fizică constantă. Inclusiv exercițiile care întăresc musculatura din jurul unei articulații sunt indicate.
În caz că nu tratăm, nu prevenim aceste dureri și stăm așa mult timp o să existe nişte complicaţii. Este important să vedem care este cauza durerilor.
Prin urmare, dacă durerile articulare persistă, este bine să mergem să ne vadă un medic. Deci, dacă durerile persistă mai mult de două, chiar trei săptămâni, trebuie să ne prezentăm la medic.
Simptomele bolilor reumatice
- oboseală;
- inflamația ochiului/infecții oculare;
- erupții, eczeme, inflamații dureroase pe piele;
- durere în zona gâtului, coloanei vertebrale, spatelui;
- dificultatea de a respira adânc;
- dureri musculare.
Există o medicaţie pentru acest reumatism. Medicaţia este ţintită pe durere şi pe inflamaţie. Totodată, nu putem exagera cu aceste antiinflamatoare. Antiinflamatoarele consumate des pot da efecte adverse digestive. Poţi să faci gastrită, ulcer sau chiar să crească tensiunea. De aceea, acestea nu pot fi luate după ureche.
Există şi o legătură între afectarea articulară şi inimă. Reumatismul articular acut este legat de o infecţie streptococica care afectează inima.", a mai spus medicul.
Complicațiile reumatismului
- neurologice;
- osteoporoza;
- sindrom Sjorgen;
- probleme cardiace și pulmonare.
Există câteva remedii din plante pe care le puteți prepara și acasă, despre care s-a sugerat că ar putea calma simptomele reumatismului și că ar putea trata afecțiunile reumatice. Înainte de toate, cereți sfatul medicului reumatolog și respectați recomandările lui.