Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum ne protejăm când este prea cald afară. Dr. Alice Munteanu: "Resimțim căldura printr-o oboseală extremă"

Cum ne protejăm când este prea cald afară. Dr. Alice Munteanu: "Resimțim căldura printr-o oboseală extremă"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:27 30 Iun 2021 Modificat la 12:27 30 Iun 2021
o_1f9e3ie8lvtu1b64ksdn0p1lthb.jpg

”Practic nici persoanele sănătoare nu sunt tocmai împăcate cu o temperatură ridicată, resimțind căldura ca pe o epuizare și o oboseală extremă, asta ca persoană sănătoasă, însă la un pacient cu o patologie cardiacă cu atât mai mult. Corpul nu suportă o temperatură mai mare de 35°C sau o umiditate mai mare de 70%, ca atare, acesta începe să reacționeze și primul lucru este transpirația, care este un exces de apă pe care noi nu îl ingerăm și așa se produce deshidratarea, care produce starea de moleșeală, epuizare, crampe musculare, scăderea tensiunii arteriale și nu în ultimul rând leșin.” explică medicul.

Semenele de epuizare termică

”Epuizarea termică este cea pe care o resimțim mai ușor, prin moleșeală, amețeală și vertij, însă nu ajungem să leșinăm, spre deosebire de șocul terminc care este chiar o urgență medicală și determină pierderea cunoștinței și așa numita sincopă, datorată căldurii. Aceasta necesită îngrijiri medicale de urgență. 

O altă complicație de temut, cauzată de căldură, este accidentul vascular cerebral. Din păcate, la pacienții care au avut deja această problemă, căldura și umiditatea crescută îi predispun pe acești oameni la încă un accident vascular prin deshidratare.                       

Pentru pacienții cu patologie cardiacă care iau medicamente pentru hipertensiune, medicamente care elimina excesul de apă, un factor care cumulat cu deshidratarea dată de căldură, determină această epuizare și stările de leșin.”, precizează dr. Alice Munteanu.

Ce ar trebui să facem pentru a nu fi afectați de căldură

”Cel mai important sfat este să nu ieșim din casă, dacă chiar trebuie să ieșim, trebuie să folosim imbrăcăminte deschisă la culoare. Dieta este foarte importantă și se recomandă un consum mai ridicat de fructe și legume. Nu se recomandă consumul de alcool, în special, consumul de vin roșu. Aerul condiționat ar trebui să nu fie ținut foarte jos pentru că, într-adevăr diferența de temperatură este termoreglată foarte greu de către organism. O altă recomandare este ca șă nu lăsăm animalele sau copii singuri în mașină.”, menționează medicul.

 

×
x close