Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Reguli de aur pentru prevenirea accidentelor la schi. Dr. Codorean: "De aici începe totul"

Reguli de aur pentru prevenirea accidentelor la schi. Dr. Codorean: "De aici începe totul"

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 10:36 14 Dec 2022 Modificat la 12:12 14 Dec 2022

"Trebuie să înţelegem că prevenţia începe de acasă. Prevenţia începe cu forma fizică în care suntem atunci când mergem la schi. 

Cu câteva săptămâni înainte de a merge la schi să începem să facem pregătire. Să mergem la sală şi să încercăm să facem nişte exerciţii specifice schiului. Nişte poziţii de izometrie, exerciţii de forţă, abdomene, picioare.

Mergând nepregătiţi, obosim foarte repede şi ne putem accidenta. Când apare oboseala, riscurile cresc destul de mult. Totodată, o altă parte a prevenţiei mai constă şi în a fi conştienţi de nivelul pe care îl avem.", a spus medicul Ion Bogdan Codorean, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Cauze accidente ski/snowboarding

  • Timp petrecut pe pârtie fără pauze de odihnă
  • Supraestimarea capacității de practicare a acestor sporturi
  • Echipament nepotrivit
  • Deshidratarea
  • Practicarea sporturilor în zone interzise 
  • Tehnică greșită

Adică, dacă eu sunt de pârtie albastră, nu mă duc pe pârtie neagră, nu mă duc cu prieteni care știu că merg cu viteză, dacă eu nu mă descurc la chestia asta.

O altă prevenție constă în echipament. Schiurile sunt mai lungi, mai scurte, la fel, trebuie să ne luăm schiuri, legături, clăpari pentru nivelul nostru de de schi. 

Tot prevenție înseamnă și când mă duc și mănânc pe pârtie, în vârful pârtiei, adică nu beau prea mult vin roșu, pentru că alcoolul mă face mult mai curajos.

Cele mai frecvente accidentări la schi sunt la nivelul genunchiului pentru că schiurile sunt lungi, se răsucesc, iar noi nu le putem controla şi în momentul în care nu le putem controla presiunea, forțele de la nivelul genunchiului sunt atât de mari încât noi nu mai putem să le ținem din mușchi și atunci toată energia se duce în ligamente și pe loc rupe ligamentul colateral, rupe meniscul, rupe ligamentul încrucișat. Se poate ajunge și la fracturi din cauza asta, dar cele mai frecvente sunt întorsele de la nivelul genunchiului. 

Accidentări frecvente la schi/snowboarding

  • ligamentul genunchiului
  • dislocații umăr/fracturi
  • fracturi membre inferioare
  • afectiuni coloană vertebrală
  • traumatisme la nivelul capului
  • mâini/degete

Sfaturi pentru prevenirea accidentele de schi

  • Alegere echipament adecvat
  • Pregătire fizică prealabilă
  • Încălzire/stretching 
  • Adaptați practicarea schiului la posibilitățile dumneavoastră
  • Schiați cu grijă!

Primul ajutor constă în funcţie de gravitatea cazului. Sunt schiori care se rostogolesc sau pur şi simplu se răsucesc şi astfel pot face o entorsă. Mai sunt şi accientări în care pacientul nu mai poate să mişte picioarele sau mâinile. 

În astfel de situaţii, trebuie sunat la urgenţă. Mai există şi situații  în care pacientul este grav accidentat. Este important ca acesta să nu fie mişcat, pentru că s-ar putea să aibă fractură de coloană. 

Există nişte tărgi foarte dure cu care accidentaţii sunt preluaţi de pe pârtie. Aceste tărgi ţin pacientul drept. Se pune şi acel guler cervical tocmai ca să nu existe riscul de agravare a unei fracturi la coloană.

O regulă de aur este ca atunci când vedem un astfel de accident, să imobilizăm victima. Să facem o zonă de protecţie în jurul accidentatului cu schiurile, cu beţele. În ideea în care să nu vină aţi schiori să se accidenteze şi ei. 

Măsuri prim ajutor în caz de accident pe pârtie

  • Mobilizare membru afectat
  • Ajutor specializat
  • oprirea hemoragiei - garou
  • Fracturile deschise operate imediat

Un sfat important ar fi ca cei care merg la schi să îi protejeze cei de sus, să-i protejeze pe cei de jos, pentru că de fiecare dată așa se întâmplă accidentele. Cel care vine în viteză nu-l ocolește pe cel care este deja pe pârtie și se întâmplă tragedii. 

Din păcate, nu depinde doar de noi siguranţa pe pârtie. Depinde şi de ceilalţi. Cu cât pârtia e mai aglomerată și mai veselă, cu atâta riscul de accidentare este mai mare. 

Cele mai multe accidentări sunt la schi. La snowboard accidentările la nivelul membrelor sunt mai rare pentru că se mișcă cu totul. La snowboard sunt multe fracturi de pumn pentru că ei cad în spate. La snowboard sunt mai multe accidentări la nivelul umărului, dar per total accidentările sunt mult mai frecvente la schi decât la snowboard.

Sania este şi ea periculoasă. Sunt persoane care se urcă pe sanie nepregătiţi. Sania se poate răsturna. Putem să ne speriem, punem piciorul jos şi se răsuceşte imediat. Nu ne putem opri de multe ori, dacă nu e o pârtie amenajată, ne oprim într-un copac sau într-un dâmb.", a mai spus medicul.

De asemenea, pe lângă pregătirea fizică de dinaintea sezonului despre care vorbeam, se acordă o deosebită atenție clăparilor, care trebuie să aibă o măsură potrivită. Astfel, riscăm să ne accidentăm foarte ușor. Echipamentul trebuie verificat și ajustat anual. Totodată, se recomandă purtarea de orteze elastice la nivelul coatelor, articulațiilor mâinii, apărători și pentru genunchi și ochelari speciali pentru a ne proteja și vederea.

×
x close