Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cincisprezece minute pe zi de mers pe jos pot face minuni pentru psihic. Psiholog: ”Scade incidența pentru depresie și anxietate”

Cincisprezece minute pe zi de mers pe jos pot face minuni pentru psihic. Psiholog: ”Scade incidența pentru depresie și anxietate”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 10:18 28 Iun 2021 Modificat la 10:18 28 Iun 2021
Cincisprezece minute pe zi de mers pe jos pot face minuni pentru psihic. Psiholog: ”Scade incidența pentru depresie și anxietate”
Sursa foto: pixabay

”Sunt niște programe dedicate pentru acest lucru. Se poate și pe cont propriu, dar, în general, este mai bine cu mix între specialiști care se ocupă de sportul respectiv și psihologi sau psihoterapeuți. 

Activitatea fizică este parte din tratamentul pentru depresie. În alte psihopatologii nu este atât de clar. În momentul în care se întâmplă acea emoție, în momentul în care simți frica, în momentul în care simți anxietatea, suntem acolo pentru a facilita o altfel de operare, altfel de înțelegere a acelei emoții și mai ales altfel de organizare, de autoreglare emoțională. 

Învățăm să facă anumite tehnici de reglare emoțională, pe unele dintre ele deja le știm, vorbim de partea de relaxare, anumite tipuri de respirație, sunt respirații care activează, respirații care subactivează, Toate aceste lucruri, dar care nu sunt doar la cabinet, o oră pe săptămână, ci două zile sau două zile și jumătate, pe teren, atunci când oamenii întâmpină dificultățile pe care le au. 

Oamenii sunt destul de conștienți și vin la astfel de programe cu dorință. Noi facem escaladă. Sunt alți oameni care fac tot felul de activității care se pot face în exterior”, a povestit psihologul la Antena 3. 

Maria Ionel este de părere că, atunci ”când este vorba despre o depresie clinică și avem acest diagnostic, fără sprijin psihologic și psihiatric nu reușim. Este destul de important să existe tratament pentru astfel de cazuri”. Însă, atunci când avem câteva zile în care nu ne simțim bine, sau în care simțim că anxietatea se agravează, mișcarea ne poate fi de un real ajutor. 

”Ca noi să ne dăm seama că ne se întâmplă lucrul ăsta, trebuie să facem legătura cu motivul pentru care ni se întâmplă treaba asta, trebuie să ne readucem puțin valorile noastre, interesele pe care le avem, să ne reamintim de ele. Pentru că atunci când ne reamintim de ele ne punem în contact cu trăirile pe care le avem când ne punem în contact cu ele. Aceștia ar fi primii pași. Dar, mai este unul prin care trebuie să ne mișcăm corpul în direcția aceea. Să facem primul pas. Și dacă nu simțim dorință pentru a-l face, trebuie să ”punem piciorul în prag” și apoi se pare că creierul reușește cumva să își dea energie odată ce s-a început activitatea respectivă. 

Studiile arată că, undeva la o jumătate de ore pe zi, măcar 15 minute, pot crește serotonina, dopamina. Se simte chestia aceea numită vibe pozitiv. Scade incidența pentru depresie și anxietate”, mai spune psihologul. 

×
Etichete: Sfat de sănătate
x close