Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Primul program naţional care ajută femeile depistate cu endometrioză. Prof. Univ. Dr. Elvira Brătilă: "De cele mai multe ori, diagnosticul este pus tardiv"

Primul program naţional care ajută femeile depistate cu endometrioză. Prof. Univ. Dr. Elvira Brătilă: "De cele mai multe ori, diagnosticul este pus tardiv"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:33 26 Feb 2024 Modificat la 11:33 27 Feb 2024
program national ajuta femei endometrioza
Primul program naţional care ajută femeile depistate cu endometrioză. Prof. Univ. Dr. Elvira Brătilă: "Acesta este semnul care face diferenţa" Sursa foto: Freepik.com

Prof. Univ. Dr. Elvira Brătilă a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre primul program naţional de endometrioză, dar şi despre simptomele acestei boli care afectează tot mai multe femei.

"Acest program este o veste bună pentru pacientele care suferă de endometrioză profundă cu afectare intestinală. Se folosesc nişte instrumente destul de costisitoare din punct de vedere medical atât pentru sistemul de stat, cât şi pentru cel privat. Acest program naţional acoperă aceste instrumente.

Endometrioza înseamnă mucoasă uterină implantată în alt loc decât cavitatea uterină. De cele mai multe ori, diagnosticul este pus tardiv. Cu toate acestea, durerea cronică la menstruaţie este semnul care face diferenţa. 

Durerea la menstruaţie, care la un moment dat apare şi indiferent de perioada menstruală, de cele mai multe ori ajunge să fie pus diagnosticul de suspiciune de endometrioză.

Sunt foarte mulţi factori care sunt implicaţi în apariţia bolii. Leziunile pot apărea în timp, pot evolua local şi să se extindă spre organele pelvine. Are o evoluție lentă, n-are o evoluție rapidă. Sunt stadii care duc şi la infertilitate.

Alimentaţia are un impact pozitiv în ceea ce priveşte simptomele, le amelioreză în special pe cele gastrointestinale. Din păcate, o dietă nu face ca boala să dispară.

Este un factor de care trebuie să țină cont, dar și aici aș vrea să specific că sunt foarte multe diete pe care pacientele le pot găsi pe internet. Trebuie să fie foarte atente când apelează la aceste diete.

Primul pas pe care ar trebui să îl facă orice femeie ar fi să meargă la un consult ginecologic pentru a vedea dacă suferă de această gravă afecțiune.", a mai spus medicul.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, endometrioza afectează la nivel mondial 10% dintre femei, deși România nu are o evidență exactă asupra cifrelor bolii. Se estimează că jumătate de milion de femei din România se luptă cu endometrioza, dar și cu dificultăți în diagnosticul ei, întârziere a diagnosticului încadrându-se într-o medie de cinci-7 ani.

×
x close