Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Primul ajutor în caz de infarct. Mare atenţie la acest semnal de alarmă care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Primul ajutor în caz de infarct. Mare atenţie la acest semnal de alarmă care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

I.D.
1 minut de citit Publicat la 08:30 26 Oct 2024 Modificat la 22:51 27 Oct 2024
Infarctul miocardic acut, sau „atacul de cord”, este o urgență medicală majoră, în care intervenția promptă poate salva vieți.
Infarctul miocardic acut, sau „atacul de cord”, este o urgență medicală majoră. FOTO: Getty Images.com

Infarctul miocardic acut, sau „atacul de cord”, este o urgență medicală majoră, în care intervenția promptă poate salva vieți.

Dr. Silviu Dumitrescu a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, esențialul despre recunoașterea simptomelor și necesitatea apelării rapide la 112. „O durere în piept niciodată nu trebuie ignorată. În momentul când apare o durere în piept, trebuie să ne adresăm de urgență serviciului medical”, spune Dr. Dumitrescu, subliniind importanța primului ajutor.

Potrivit acestuia, recunoașterea corectă a simptomelor este esențială. „Durerea din infarct este una dintre cele mai intense dureri din patologia medicală. Este o durere atroce însoțită de transpirație rece, amețeală, lipsă de aer”, detaliază cardiologul. Din păcate, statisticile arată că „timpul de întârziere de la debutul durerii din infarct la apelul către serviciul de urgență era de 3 ore. În prezent, acest timp mediu este tot de 3 ore”, subliniind nevoia acută de educație medicală și conștientizare.

Pentru un prim ajutor corect, Dr. Dumitrescu recomandă apelarea serviciilor de urgență și, dacă este cazul, intervenția prin compresii toracice. „Compresiile toracice salvează viața până la venirea serviciului de ambulanță, care are un defibrilator”, explică el, insistând asupra măsurilor de bază ce pot ajuta o persoană afectată.

Pe lângă gestionarea corectă a unei situații de urgență, prevenția joacă un rol esențial. „Principalul factor de risc cardiovascular este colesterolul. Nu este singurul factor de risc – fumatul, hipertensiunea, diabetul, sedentarismul – toate acestea contribuie”, adaugă Dr. Dumitrescu.

Intervenția promptă și cunoașterea primului ajutor pot face diferența între viață și moarte, iar prevenția rămâne cheia unui stil de viață sănătos și a reducerii riscului de infarct miocardic acut.

×
x close