"Luna ianuarie este o lună dificilă pentru că ne provoacă într-un fel sau altul. Începem să ne stabilim nişte obiective şi începem să le punem în aplicare.
Din punct de vedere profesioal, oamenii îşi doresc să fie bine, să fie liniştiţi şi să fie împăcaţi cu ei înşişi.
Acestea sunt niște obiective practice, adică ar trebui să nu cădem nici în partea cealaltă dacă nu ni se îndeplinesc. Adică să nu cădem într-o depresie sau să avem alte stări negative, dacă aceste obiective nu se îndeplinesc.
Este important să fim cât mai ancorați în realitate, să luăm ceea ce avem deja și să pornim de acolo cu niște obiective realiste și ușor de îndeplinit. Dacă ne punem nişte obiective foarte înalte sau mărețe, posibil să ne împotmolim.", a spus psihoterapeutul Andreea Săvulescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Cum să ne stabilim rezoluții pentru noul an
- Pregătiți-vă mental pentru schimbare
- Stabiliți un obiectiv care să vă motiveze
- Definiți limpede ceea ce doriți să obțineți
- Nu fiți aspri cu voi înșivă
- Limitați rezoluțiile la o sumă gestionabilă
- Echipați-vă cu blândețe, răbdare și realism
- Implicați-vă pentru a pune lucrurile în mișcare
"În luna ianuarie suntem mai puţin motivaţi şi este important să ne întoarcem la noi înşine. Să începem să ne punem întrebări despre propria persoană, despre ce ne dorim să realizăm anul acesta, să facem niște pași mici pentru obiectivele noastre.
Să facem nişte exerciţii, cumva să ne imaginăm cum ne-am simţi fiecare în etapele către obiectivul nostru și să scriem în jurnal.
Această lună ianuarie este o lună în care ne întoarcem la realitatea agitată de după sărbători. Realizăm că poate din punct de vedere financiar nu stăm atât de bine şi multe altele. Suntem lipsiți de motivație, vremea de afară ne face să fim mai triști.
Moduri în care vă puteți nota rezoluțiile pentru 2023
- Scrieți-le într-un jurnal
- Creați un e-mail pentru voi
- Stocați într-un fișier
- Imprimați-le/lipiți-le pe perete
Sunt mai mulți factori care au fost studiați și care stau în spatele acestei depresii sezoniere, așa cum o numim noi. Această stare nu este neapărat o depresie în sine.
Dacă ne simțim triști mai mult de 7 zile la rând, să cerem și ajutor psihiatric, nu doar psihoterapeutic.
Totodată, este benefic să ne punem obiective, mai ales în această lună. Putem să începem cu a ne planifica o vacanță pentru la vară pentru că ne dă un boost de energie și cumva ne ancorăm cu totul în a avea un obiectiv plăcut.
Să înceapă să ne pese mai mult de noi. La o primă vedere am putea părea egoiști, însă contactul acesta cu sinele este foarte important, pentru că dacă noi suntem bine cu noi, putem fi bine și cu ceilalți.
Este important să fim atenți la emoțiile noastre și să găsim lucrurile pozitive cât de mici din viața de zi cu zi ca să putem rămâne ancorați. Ajungem să trăim o viață pe lângă noi și e destul de dificil în această perioadă.", a mai spus psihoterapeutul.
Rezoluții de încercat în 2023
- Să mă concentrez pe o pasiune, nu pe felul în care arăt
- Să nu mai bârfesc
- Să fac un compliment pe zi
- Să empatizez mai mult
- Să citesc o carte pe lună
- Să merg unde nu am fost niciodată
- Să-mi închid telefonul o noapte pe săptămână
- Să călătoresc cu un buget mai mic
- Să nu mai cumpăr lucruri de care nu am nevoie
- Să fac economii
- Să învăț lucruri noi
- Să vorbesc mai puțin și să ascult mai mult