"De obicei, pofta de dulce se asociază cu o nevoie psihologică. Nu este neapărat o nevoie clară a unor alimente. În cazul în care sunt persoane care țin diete foarte drastice, cum ar fi dieta keto, în care creierul este de privat de dulce, de carbohidrați, de glucoză, atunci cu siguranță putem să avem această nevoie de dulce, dar nu este neapărat așa o nevoie clară de dulce.
Pofta de dulce - lipsă de crom;
Pofta de ciocolată - lipsă de magneziu;
Pofta de alimente sărate - deficit de cloruri;
Pofta de brânzeturi - deficit de calciu;
Pofta de carbohidrați - nivel scăzut de triptofan.
De obicei, putea să compensăm aceste pofte cu alimente mai simple. Vorbim de gama de vitamine și minerale și sunt destul de diverse, adică de la crom, potasiu la nitraţi. Dacă ne gândim la carbohidrați, cum ar fi paste, pâine, am putea să suplimentăm cu o carne cât mai naturală de pui, cu ceva legume sau cu fructe, în special fructele care sunt cele mai bogate în nutrienți, cum ar fi fructele de pădure. Ele sunt abundente în nutrienți și sunt considerate a fi cele mai complete fructe.", a spus dr. Simona Carniciu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Citeşte şi: Cele 3 "prafuri albe" care pot duce la cancer. De ce e important ca vârstnicii să ţină post
Simptomele deficitului de magneziu
- spasme
- crampe musculare
- amorțeli
- vărsături/greață
- oboseală
- pierderea poftei de mâncare
- slăbiciune
În momentul în care facem aceste regimuri alimentare vegane sau vegetariene și nu ne alimentăm corect sau nu ne suplimentăm corect, atunci vitamina B12 care se stochează în ficat este prima care dispare din organism. Putem să ajungem la probleme destul de serioase hormonale. În cazul femeilor poate să apară amenoreea, să nu mai aibă ciclu menstrual și evident se poate ajunge la infertilitate.
Simptomele deficitului de vitamina B12
- paloare tegumentară
- parestezii/slăbiciune musculară
- dificultăți de mentinere ale echilibrului
- tulburări de vedere
- tulburări de memorie
- dificultăți de concentrare
- stare de iritabilitate/depresie
- tulburări ale tranzitului intestinal
- dereglări ale ritmului cardiac
- oboseala cronică
Lucrurile acestea sunt destul de serioase și ar trebui să fim mai atenți la ceea ce consumăm în așa fel încât să nu apară starea de boală din cauza unor deficiențe. Sunt doctori nutriționiști americani care spun foarte clar că cele mai multe boli apar dintr-o alimentație necorespunzătoare.
Cum se manifestă lipsa vitaminei C
- oboseală/slăbiciune constantă
- piele uscată/păr casant
- inflamarea/decolorarea gingiilor
- pierderi în greutate
- sângerări nazale/ale gingiilor
- învinețirea ușoară
- dureri musculare
- vindecarea grea a rănilor
De cele mai multe ori, putem să ne luăm vitaminele şi mineralele din alimente. Cea mai pură formă prin care se absoarbe orice vitamină și orice mineral este forma lichidă. Dacă facem nişte sucuri din legume, acestea au foarte multe vitamine și putem să facem niște sucuri din legume care ne vor ajuta foarte tare.
Simptomele deficitului de vitamina D
- fatigabilitatea
- durerile osoase
- slăbiciunea/crampele musculare
- tulburări de dispoziție
Legat de vitamina D, avem tendința să nu stăm suficient la soare, avem tendința să ignorăm această problemă sau nici măcar să nu evaluăm vreodată aceast parametru. În momentul în care nu avem destul de multă vitamina D, putem să devenim anxioși și chiar ușor depresivi, să nu dormim foarte bine. De aceea trebuie să avem grijă să suplimentăm. În cazul în care avem deficiențe mai serioase, este bine să apelăm la un medic să vedem doza de care avem nevoie.", a mai spus medicul.
Deficitul de calciu
- dureri musculare
- crampe
- spasme
- durere in coapse/brate
- Amorțeală/furnicături în mâini
Aşadar informațiile din această discuție nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic. Manifestările unor probleme medicale diferă, desigur, de la pacient la pacient, așa că nu ezitați să mergeți la un consult ori de câte ori aveți o problemă de sănătate sau desigur, ca măsură de prevenție.
Lipsa de magneziu poate duce la probleme de sănătate
- hipertensiune arteriala
- afecțiuni cardiace
- diabet
- osteoporoză
- cefalee/migrenă