Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Planta care poate perturba grav sistemul imunitar. Dr. Constantina: "Consumată mai mult de trei luni, poate distruge flora microbiană"

Planta care poate perturba grav sistemul imunitar. Dr. Constantina: "Consumată mai mult de trei luni, poate distruge flora microbiană"

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 11:41 04 Oct 2023 Modificat la 11:41 04 Oct 2023
planta care poate perturba grav sistemul imunitar
Planta care poate perturba grav sistemul imunitar. Dr. Constantina: "Consumată mai mult de trei luni, poate distruge flora microbiană" Sursa foto: Antena 3 CNN

"Toamna este un plin sezon al virozelor, deși vremea încă este foarte frumoasă. Primul lucru pe care îl putem face pentru a evita aceste viroze este să evităm aglomeraţia.

Virusurile şi microbii se răspândesc mult mai uşor în aglomeraţie. Pentru cei aflaţi în colectivitate, la serviciu, la grădiniţă, la şcoală, să încerce să ţină geamurile deschise pentru a permite aerului curat să intre în interior.

Alimentaţia deosebit de bogată a toamnei ne ajută foarte mult în această perioadă. Vorbim despre legume, fructe, verdeţuri, crucifere, toate acestea ne ajută să ne menţinem o imunitate bună.

Hidratarea este extrem de importantă şi ea. Dacă până acum consumam limonadă rece, acum să trecem la ceaiuri. Ceaiul de hibiscus, ceaiul de turmeric sau ghimbir ne ajută foarte mult în această perioadă în care suntem predispuşi la răceli. Putem adăuga în ceai şi nişte scorţişoară. Ceaiul de fructe de pădure este foarte bun şi pentru cei mici. Ceaiul roşu african, care nu conţine cofeină, este bun cu lapte de migdale.

Recomandări practice pentru sezonul rece

  • amestecuri de uleiuri esențiale (cimbru, eucalipt, te-tree, lavanda, pin) cu rol antibiotic,antiinflamator;
  • suc proaspăt stabilizat de echinaceea, un imunostimulator deosebit de eficace;
  • ginseng asiatic, cu rol imunostimulator, energizant
-ulei chimen negru, cu rol imunomodulator, antialergic;
  • quercetina, un imunomodulator foarte eficace;
  • ulei de pește, sursa naturală de acizi grași omega 3 si vit. D;
  • produsele stupului (miere, polen, laptisor de matca), o sursa valoroasa de vitamine, minerale, enzime, factori de crestere;
  • propolisul are actiune antibiotică, antivirală, anttinfectioasă puternică;
  • pre/probiotice pentru o microbiotă intestinală sănătoasă;
  • vitamina D, C.

Mişcarea în aer liber ajută la creşterea imunităţii. Să ne plimbăm sau să alergăm în aer liber. Să păstrăm în familie o dispoziţie bună, să fim optimişti.

Suplimentele bune conțin substanță activă, fie vitamine, minerale, dar mă refer în special la cele care conțin plante care ne stimulează sau ne modulează imunitatea. Conținând substanța activă, ele au efecte terapeutice puternice.

Factori care mențin o imunitate optimă

  • alimentație sănătoasă, bogată în legume, fructe proaspete de toamnă, verdețuri, proteine de calitate (pui, curcan, pește, ouă, lactate acide);
  • grăsimi sănătoase (pește, ulei măsline, nuci, migdale, semințe);
  • hidratare: limonade, ceaiuri care susțin imunitatea și ne ajută să ne adaptăm organismul la noile condiții atmosferice (echinaceea, ghimbir, turmeric, hibiscus, soc, fructe de pădure);
  • respectarea orelor de odihnă (7-8 ore somn/noapte);
  • reducerea stresului;
  • mișcare în aer liber;
  • menținerea unui tonus energetic optim, fizic, psihic, emoțional.

Trebuie să reţinem că un produs bun are un efect terapeutic puternic, dar poate avea şi contraindicații și efecte adverse. De aceea, este important să întrebăm farmacistul, pentru că putem să luăm un produs care nu ne face nouă bine.

Putem să luăm un produs slab care nu ne face nimic sau putem să luăm un produs care poate să interfereze cu medicația pe care o luăm și atunci efectele adverse se adună. Deci, întotdeauna aceste plante trebuie recomandate de către un medic aptifitoterapeut.

Totodată, ele nu se vor lua niciodată la întâmplare şi nici pe perioade lungi de timp. Pe un supliment bun scrie ce substanţă activă are şi în ce concentraţie şi nu conţine tot felul de îndulcitori. Să nu vorbim despre aspartam, care se regăseşte în multe siropuri pentru copii. Deci, un supliment bun trebuie să conţină strict acea substanţă activă, nu şi zahăr, arome artificiale şi aşa mai departe.

A lua un imunostimulator, cum este echinaceea, timp de trei luni poate să perturbe grav sistemul imunitar. Avem foarte multe boli autoimune, alergii, care pot fi o consecinţă a faptului că am utilizat în mod nejustificat suplimentele imunostimulatoare.

Luăm suplimente alimentare doar atunci când este nevoie, pentru că nu toată lumea are nevoie de suplimente. De exemplu, putem considera suplimente şi produsele stupului, care sunt absolut naturale.

Le putem lua, mai puțin cei care au diferite contraindicații, cum ar fi alergia la polen, la propolis, lăptișor de matcă, polen, miere. Acestea le putem consuma pe perioade lungi de timp.

Cătina cu miere este un imunostimulator foarte bun. La fel şi extractele naturale din măceșe, din cătină. Sucurile naturale diluate cu apă reprezintă o terapie naturală benefică. Când vorbim însă de alt tip de substanțe active, cum ar fi extractele ce conține echinaceea, extractele ce conțin ginseng, uleiul de chimen negru, care sunt foarte puternice, aici avem nevoie să știm cât să le administrăm și dacă avem nevoie de el.

Antibioticele naturale pe care eu le folosesc sunt foarte eficace. Sunt reprezentate de propolis, care este un antibiotic natural extraordinar. Se administrează în general sub formă de tinctură, extract alcoolic foarte puternic sau sub formă extract în glicerină sau siropuri pentru copii care conțin propolis şi de uleiurile esențiale.

Uleiurile esențiale sunt niște imunostimulatoare și antibiotice puternice. Eu le recomand să fie luate deja în diferite produse care conțin aceste uleiuri esențiale. Există siropuri, există capsule. Acționează foarte puternic. Acționează la nivelul infecțiilor căilor respiratori, urinare, digestive.

De asemenea, nici ele nu trebuie consumate mai multe luni. Este total greşit să facem asta pentru că ele, la un moment dat, pot perturba echilibrul organismului, să distrugă ceva din flora aia microbiană.

Pentru că veni vorba de floră, 70-80% din sistemul imun se regăseşte acolo. De aceea, este bine să avem o digestie bună, un tranzit intestinal bun şi o floră echilibrată. Pentru asta, trebuie să consumăm lactate fermentate, chefir, iaurt, dar şi murături în saramură.

Putem lua şi un probiotc, în general, chiar o perioadă de două,trei săptămâni.:", a mai spus medicul. 

Toate aceste terapii naturale despre care am discutat se pot lua numai dacă sunt recomandate de un medic apifitoterapeut, în caz contrar riscaţi să perturbați echilibrul organismului și e tot ce nu v-ați dori în această perioadă, mai ales că se schimbă temperatura și se face din ce în ce mai frig.

×
x close