Dr. Alexandra Chiriac, reprezentantul Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României ne ajută să ținem sub control această afecțiune.
"Migrena este un tip speficic de durere de cap, cefalee. Cu toţii ştim durere de cap obişnuită, noi o numim cefalee de tensiune, acea durere de cap pe care toţi o simţim atunci când suntem obosiţi, când nu am dormit destul sau când suntem deshidrataţi, şi care trece în momentul în care ne odihinim.
Pe de altă parte, migrena este o cefalee pulsatilă, pacienţii simt ca o presiune şi ca o pulsaţie. Este o durere pe jumătate de cap, se numeşte hemicranie, de intensitate medie-mare şi care ţine între 4 şi 72 de ore.
Nu se ştie exact de la ce apare migrena. Sunt mai multe teorii. Una dintre ele este aceea că este legată de genetică, se presupune că ar fi transmis genetic pentru că pacienţii cu migrenă au rude care suferă şi ele de migrenă. Pe de altă parte, se consideră că ar fi şi un rol hormonal. Există, paciente mai ales, care suferă de migrenă în perioada menstruală. De asemenea, aceste paciente scapă de migrenă sau apare mai rar migrena în momentul în care ajung la menopauză.
Mai există şi o altă categorie de pacienţi, aceea care au anumiţi triggeri, cum ar fi anumite alimente, băuturi, de exemplu vinul roşu, ciocolata, brânza cu mucegai. Pentru că aceste alimente conţin o anumită substanţă, tiramina, care ar provocat la anumiţi pacienţi migrena", a declarat dr. Alexandra Chiriac.
Posibili factori declanşatori ai migrenei
- stres/anxietate;
- depresie;
- entuziasm;
- oboseală;
- postură greşită;
- somn deficitar
"Din păcate, nu există foarte multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni migrena. Trebuie să ne odihnim, să respectăm orele de somn, să avem un stil de viaţă sănătos, dar activ, să facem spor, să evităm alimentele bogate în grăsimi. Toate acestea ajută până într-un anumit punct, după aceea trebuie să ajungem la un medic şi să căutăm un tratament eficace.
În principal, tinerii suferă de această afecţiune. De obicei, apare la femei, dar şi la bărbaţi, pe la 20-30 de ani, atunci este apogeul în care pacienţii se adresează medicului pentru că au apărut aceste migrene.
De obicei, dacă apare migrena la o persoană de peste 45 de ani este un semnal de alarmă şi trebuie să căutăm şi alte cauze. Există anumite boli, tumori, accidente vasculare-cerebrale, care dau durere de cap şi noi trebuie să ne gândim dacă această cefalee este secundară unui alt proces sau dacă este o migrenă care apare la o vârstă înaintată", a mai explicat dr. Alexandra Chiriac, reprezentant al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.