Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Pericolul din sticla cu apă lăsată 2-3 ore în maşină, pe caniculă. Dr. Gheorghe Niță: „Este exclus să mai bem"

Pericolul din sticla cu apă lăsată 2-3 ore în maşină, pe caniculă. Dr. Gheorghe Niță: „Este exclus să mai bem"

Pericolul din sticla cu apă lăsată 2-3 ore în maşină, pe caniculă. Dr. Gheorghe Niță: „Este exclus să mai bem"
Apa la PET lăsată în maşină, un pericol pentru sănătate
de Georgiana Adam    |    23 Iun 2024   •   10:00

O sticlă cu apă care stă în maşină chiar şi câteva ore pe timp de vară, la temperaturi foarte mari, poate deveni un pericol pentru sănătate, atrag atenţia medicii.

Consumul de apă curată, fără chimicale, este esențial pentru sănătate. În ciuda acestui fapt, doar pentru că apa este sigură de băut și are un gust bun, nu înseamnă neapărat că este și sănătoasă. 

Se întâmplă, mai ales, în cazul sticlelor de plastic care sunt ţinute timp de câteva ore în maşină, pe timp de vară.

În cazul lor, riscăm ca bucăţele de microplastic să ajungă în apă. De aceea, medicii spun că este indicat să evităm PET-ul şi să alegem apa la sticlă, mai ales pe caniculă.

„Ideal ar fi ca atunci când alegem o apă, ea să fie îmbuteliată într-un recipient care este inert și mă refer aici la sticlă. 

Plasticul, într-adevăr, nu este inert, şi din păcate, de multe ori, nu este depozitat în condiții ideale şi este expus la temperaturi mari și de multe ori nu poți controla acest lucru. 

Dacă acea sticlă de plastic a stat peste vară la temperaturi de 40 de grade, multe dintre componentele din plastic se pot duce și în apă. 

Și iată, deși apa, în teorie la sursă, este o apă curată, ajunge să fie una infestată și să favorizeze apariția anumitor afecțiuni.

Se întâmplă de exemplu mai ales acum vara să lăsăm apa în mașină și o bem după 2-3 ore.

Este exclus să mai bem o apă care a stat înainte în mașină, chiar nu recomand acest lucru", a atras atenţia dr. Gheorghe Niță, medic urolog, la emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.

Cât de sănătoasă este apa de la fântână

Medicul ne atenţionează şi asupra apei de la unele dintre fântânile despre care nu ştim nimic, însă mulţi oameni le recomandă ca fiind „de încredere".

„Este indicat ca oamenii să bea apa care este îmbuteliată. 

Știți că există o modă, mai ales în afara orașelor mari, de a bea apă despre care se spune că este de la o fântână foarte bună. 

Acest lucru este foarte periculos, fiindcă acele ape nu sunt controlate şi, astfel, nu știm dacă sunt microbiologic pure sau nu, nu știm ce compoziție au, nu ştim dacă nu cumva sunt infestate și dacă nu cumva noi credem că este sănătos ceea ce facem, că bem doi litri de apă pe zi, dar de fapt bem o apă infestată care vine cu probleme. 

Problemele cele mai importante ale aparatului urinar legate de apă pot fi pietrele, adică litiaza renală, dar o apă de o calitate proastă și plină de chimicale, ca cea de mai sus, este o apă care poate determina sau favoriza inclusiv apariția cancerelor.

Și vedem pacienţi care vin cu cancer la vezica urinară și care n-au altă explicație decât faptul că niște ani de zile au băut o apă care nu s-a știut ce e cu ea, care probabil a avut un conținut foarte mare de nitriți și care poate duce în timp la apariția acestor boli foarte grave", a mai precizat urologul Gheorghe Niţă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
„Va ploua într-o zi cât într-o lună”. Autoritățile sunt în alertă
x close