”În stomacul nostru, alimentele se depozitează o perioadă variabilă de câteva ore, până ce ele sunt mărunțite și se amestecă cu sucul gastric, urmând prima etapă a digestiei, după care se eliberează mai jos, în duoden.
Riscul atunci când mâncăm foarte mult este să destindem foarte mult stomacul și acele alimente să se digere mult mai greu și atunci putem îngreuna această primă etapă din digestie. În plus, de spărbători, alimentele au și un conținut caloric foarte ridicat, dar și multe grăsimi.
Pentru digestia grăsimilor e necesar sucul biliar sau lichidul biliar și pot apărea probleme și în sfera aceasta și anume colicistite, dischinezii biliare. Legumele, fructele, salatele se digeră mult mai rapid decât carnea și alte alimente mai grele.
De la ceapar crizele de bilă
De cele mai multe ori, pacienții au un istoric de dischinezii, adică o afecțiune care afectează motilitatea colicistului, a vezicii biliare, dar există și cazuri care se prezintă pentru prima oară, neștiind că au o afecține, se pot descoperi pietre și peste aceste pietre să intervină complicații, cum ar fi suprainfecția sau alte complicații mai grave precum pancreatita.
În momentul în care se prezintă cu simptomatologie acută constată că au această piatră. Evident, nu era formată la ultima masă, dar pacientul a trăit cu ea fără să îl supere și o descoperă cu ocazia unei urgențe.
Simptomele unei crize biliare
Simptomele principale sunt dureri, senzație de greață, vărsături și, în cazurile mai severe de infecție, pot apărea frisoane, febră, se poate îngălbeni pielea dacă apare icterul.
Pancreatita este una dintre complicații, se manifestă cu o simptomatologie mult mai zgomotoasă, cu o durere care persistă foarte mult, care iradiază în tot etajul abdominal superior și se poate însoți de alte fenomene, vărsăturile persistă și nu se ameliorează.
Ca simptome de alarmă pentru o colicistită acută ar putea fi frisoanele, febra, iar îngălbenirea pielii este un semn de icter. De asemenea, semn de icter, care apare prin ocluzie, ar fi decolorarea materiei fecale și urinarea colorată”, a explicat medicul Bogdan Socea.