Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ce presupune operaţia de alungire a picioarelor. Dr. Ene: "Nu vreţi să vă imaginaţi ce complicaţii există"

Ce presupune operaţia de alungire a picioarelor. Dr. Ene: "Nu vreţi să vă imaginaţi ce complicaţii există"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 10:54 17 Noi 2022 Modificat la 11:00 17 Noi 2022

"Această operație pentru a crește în înălțime a devenit deja un trend din ce în ce mai vizibil în ultima vreme. 

Ceea ce pot să vă spun fără ezitare este că nu este recomandată această operaţie. Nu este ca şi cum vorbim despre un implant de păr, care poate avea nişte mici consecinţe, ci vorbim despre o alungire bilaterală de membru pelvin.

Prin această operaţie se face alungirea indiferent de sediu. Indiferent că este la nivelul femurului sau la nivelul tibiei.

Este important să păstrăm axul osului, indiferent că este femur sau tibie. De cele mai multe ori, ajungem să facem această tehnică chirurgicală în urma unor accidente sau a unor afecţiuni care lezează substanţa osoasă şi produc o scurtare.", a spus medicul ortoped Răzvan Ene, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Operație creștere în înălțime - Proceduri

  • Etapa 1: osteotomie. Osul ce urmează a fi alungit este tăiat și introdus un dispozitiv de fixare, fixat în jurul piciorului cu țărușe
  • Etapa 2: Pacientului i se modifică nivelul aparatului de fixare 10 zile. Acesta depărtează oasele de ele cu câte 1 mm în fiecare zi. Osul va crește în spatiul gol, nou-format.
  • Etapa 3: Terapie fizică pe timpul acestui proces pentru a-i permite să își mențină mobilitatea picioarelor
  • Etapa finală: Când osul a crescut suficient în lungime și devine puternic, aparatul de fixare este scos. Piciorul va fi pus în ghips lună

"Dacă sunt 1-2 centimetri, atunci aceşti centimetri pot fi compensaţi perfect printr-o talonetă sau printr-un înălţător plantar.

În schimb, dacă ne naștem așa cu o diferență de peste 5 centimetri e recomandat această intervenție. 

Această intervenţie se face după ce s-a încheiat creşterea. Totodată, această intervenţie o pot face şi femeile.

Trebuie ales foarte atent sediul alungirii. Este corect proporţional să facem alungiri de 1, 2, 3 cm, dar când facem alungiri semnificative până la 8 cm, nu mai este estetic.

Totodată, mai este vorba şi despre capacitatea de regenerare a osului. Adică oricât de mult ne-am dori ideal ar să câștigăm 5 centimetri din femur, să mai câștigăm şi nişte centimetri din tibie şi cumva lucrurile ar fi perfect. Cu toate astea, asta ar înseamna bilateral.

Gândiți-vă la patru oase tăiate, de la care așteptăm o regenerare corespunzătoare. Nu vorbesc de timpul pe care îl are de așteptat pacientul, ci vorbesc de complicațiile la care se expune. Nu vreţi să vă imaginaţi cât de greu este

Când vorbim despre riscuri, în primul rând, această intervenţie poate să nu consolideze niciodată, adică regeneratul pe care noi îl urmărim imagistic de la 48 de ore după momentul în care am început alungirea, are o imagine, un aspect imagistic concret.

Uneori osul creşte până la un nivel, după care nu o mai face. Noi facem alungirea şi se vede un spaţiu, dar acolo este clar că s-a depășit capacitatea de regenerare osoasă, de osteogeneză și în momentul ăla trebuie să ne oprim. Ne putem trezi cu o inegalitate între membre indusă chirurgical.

Operație creștere în înălțime - Riscuri intervenție

  • infecții
  • cheaguri de sânge
  • dislocarea articulațiilor
  • grăsimea expulzată de tijă ajunge în plămâni
  • handicap fizic

Putem să încercăm să alungim osul până la opt centimetri, iar aceasta este o limită maximală la care, de regulă, nu se ajunge.

Vasele şi tendoanele rezistă la o alungire de un milimetru pe zi. Dacă ne dorim o alungire de 5 centimetri, asta înseamnă 50 milimetri. În toată această perioadă, pacientul nu stă internat. El poate merge acasă, însă trebuie educat să ştie singur cum să-şi facă această alungire.

Noi montăm nişte fixatoare externe de alungire, dar pacientul trebuie să facă corect rotirea şuruburilor, astfel încât să nu apară dezaxările.

Tulburările de mers pot fi induse de foarte multe cauze. Majoritatea apar la vârsta juvenilă, adică la copilul mic. De aceea, trebuie urmărit cu atenție. Din fericire lucrurile sunt elastice, adică încă pot fi corectate prin metode noninvazive şi de cele mai multe ori prin încălțăminte. 

Mai există un aparat numit plantogramă, pe care călcăm și în care se vede modul în care piciorul face presiune pe sol. Evident, se văd zonele pe care apasă mai tare sau zonele pe care ar trebui să apese și nu apasă, iar noi, medicii, ştim ce avem de corectat.", a mai spus medicul.

Operație creștere în înălțime. Când este recomandată

  • Picioare lungimi diferite
  • Defecte oase din naștere
  • Deformări ale oaselor
  • Diferite Accidente
×
x close