"Gras şi frumos nu este corect din punct de vedere medical, pentru că atunci când se schimbă traiectoria pe care ar trebui să evolueze greutatea în conformitate cu genele. Apropo de altă vorbă din înţelepciunea populară, cum că aşchia nu sare departe de trunchi, adică cumva ar trebui ca ai noştri copiii, să fie oarecum asemănători cu aspectul general al familiei.
Schimbarea de greutate nu înseamnă doar un impac estetic, ci un proces inflamator. În momentul în care avem o greutate ceva mai mare, se produc o serie de modificări chimice în corpul nostru, aşa numita inflamaţia leptinică", a explicat medicul Mihai Craiu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate.
Un copil cu greutate excesivă va ajunge un adult supraponderal
"Dacă nu facem nimic, el merge pe aceste şine de exces ponderal. Pot apărea o serie de complicaţii, iar cele mai grave sunt cele legate de diabet şi afecţiuni cardiovasculare. Trebuie să spunem că această tendinţă de câştig în greutate se observă în România şi este îngrijorătoare.
În România, copiii sunt în prezent de două ori mai supraponderali ca în urmă cu 10 ani. Pandemia a agravat lucrurile, prin statul acasa şi lipsa şcolii.
Trebuie să înţelegem cu toţii că a fi gras şi frumos, nu este sănătos. Totodată, părinţii trebuie să cunoască că există un instrument care-i ajută pe copiii să afle exact unde stau. Testul greutăţii.ro, o aplicaţie disponibilă pe internet, aflăm exact unde este copilul nostru", a mai spus medicul.
80% din obezitatea la copiilor are cauze comportamentale, nu genetice
"O pondere foarte mică o reprezintă genele. 80% din obezitatea la copiilor şi a preşcolarilor are cauze comportamentale şi de mediu, nu genetice. Are mai degrabă legătură cu lipsa mişcării, iar pandemia a accentuat această lipsă de mişcare.
Important este să nu mâncăm excesiv sau nepotrivit şi să facem ceva mişcare. Soluţii există, dacă ştim care este principala cauză. Mulţi părinţi îşi abandonează copiii în faţa ecranelor", mai spune dr. Craiu.
Obezitatea influenţează imunitatea
Excesul ponderal mare creează riscuri de toate tipurile. Ştim că excesul ponderal semnificativ influenţează imunitatea.
De altfel, persoanele cu un indice de masă corporală mare, au cel mai mare risc de deces şi complicaţii prin boala COVID-19. Persoanele cu exces ponderal ajung să facă de tinere diabet zaharat de tip 2", a mai precizat medicul.