Vaccinul anti-COVID oferă o protecţie mare împotriva acestui virus, de peste 95%, însă sunt şi excepţii. Există persoane în cazul cărora serul nu ajută la imunizare.
"Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare.
De ce nu toţi dezvoltăm anticorpi după infecţia cu coronavirus
La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă", a spus vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu, vineri, la Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Medicul, care este şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că în aceste cazuri este vorba despre o constelaţie genetică imunologică şi care nu a fost clarificată încă.
În unele situaţii, sunt invocate şi boli precum obezitate, însă aceste cazuri sunt foarte rare.
"Deci există o oarecare constelaţie genetică imunologică încă neelucidată deplin care face să existe astfel de cazuri. Dar procentul acesta este foarte foarte mic. Ţine de diversitatea biologică a noastră, a tuturor.
Vaccinarea în masă, benefică pentru cei care nu dezvoltă anticorpi
Dar dacă cu toţii ne vaccinăm, practic îi protejăm şi pe cei care nu pot să dezvolte imunitate nici după trecerea prin boală, şi nici după vaccinare.
Principalul avantaj al vaccinului este că ne protejează pentru a nu dezvolta o formă periculoasă de boală", a clarificat vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, medicul Andrei Baciu.