Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Monitorizarea de la distanță a glicemiei, o soluție pentru pacienții cu diabet. Accesul la dispozitive, îngreunat de birocrație

Monitorizarea de la distanță a glicemiei, o soluție pentru pacienții cu diabet. Accesul la dispozitive, îngreunat de birocrație

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:34 16 Noi 2023 Modificat la 14:34 16 Noi 2023

Posibilitatea ca dispozitivele de monitorizare a diabetului să fie ridicate din farmacii, la recomandarea medicilor specialiști, le-ar fi de mare ajutor bolnavilor.

Complicaţiile date de diabet pot să apară atunci când valoarea glicemiei nu este monitorizată corect şi la timp, iar cel mai greu este în cazul copiilor care sunt la grădiniţă sau la şcoală.

Pentru aceştia, senzorul cu aplicație la distanță poate fi colacul de salvare. Micuţii pot fi monitorizaţi de părinți de la distanță, atunci cand sunt la școală, prin intermediul aplicației.

Din păcate, puțini pacienți obțin aceste dispozitive din spitale. De aceea, și Ministerul Sanătății recunoaște că accesul ar putea fi mai facil, dacă dispozitivele ar putea fi ridicate din farmacii.

"Este posibil să fie o soluție. Orice birocratizare excesivă a accesului la medicamente sau la dispozitive medicale, mai ales dacă este vorba despre copii, cred că trebuie să fie reevaluată, în sensul reducerii elementelor birocratice care întârzie accesul la astfel de dispozitive", spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Pacienţii au dreptul gratuit la dispozitivele pentru monitorizarea glicemiei, prin programul Național de Diabet.

Din păcate, multe spitale au stocuri lipsă, din cauza fondurilor insuficiente sau din cauza procedurilor greoaie de achiziţie.

Plângeri în acest sens vin şi din partea bolnavilor care aşteaptă rapid o soluţie. 

"Am din partea pacienților sesizări legate de această problematică. Cel puțin în ultima perioadă, dosarele au mers foarte greu pentru aprobarea acestor dispozitive.

Există și o altă problemă, reprezentată de faptul că achizițiile pe spital se derulează foarte greu. De multe ori, atunci când nu există rectificare bugetară, este foarte greu să te angrenezi în achiziții, fără să ai filă de buget", spune Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Dacă avem în vedere cazul unui copil cu diabet tip 1, în cele mai multe cazuri, acesta are nevoie de un senzor cu monitorizare la distanță.

Astfel, părinții pot vedea, din cinci în cinci minute, pe aplicația instalată pe telefon, orice variațe periculoasă a valorilor glicemice din sânge și pot evita, astfel, complicațiile.

×
x close