Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Mitul răcelii din cauza frigului: Ce trebuie să știi pentru a te proteja în sezonul rece

Mitul răcelii din cauza frigului: Ce trebuie să știi pentru a te proteja în sezonul rece

Medicul Carmen Cristescu a discutat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre legătura dintre frig și răceală, oferind explicații detaliate și sfaturi utile pentru a rămâne sănătoși în sezonul rece. Aceasta a început prin a explica de ce, în mod frecve
În contextul schimbărilor de temperatură și al răcelilor sezoniere, dr. Cristescu a oferit și câteva sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar. FOTO: Getty Images.com
de I.D.    |    20 Oct 2024   •   10:00

Medicul Carmen Cristescu a discutat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre legătura dintre frig și răceală, oferind explicații detaliate și sfaturi utile pentru a rămâne sănătoși în sezonul rece. Aceasta a început prin a explica de ce, în mod frecvent, oamenii răcesc mai des pe timp de iarnă.

"Nu răcim neapărat din cauza frigului în sine", a clarificat dr. Cristescu, "ci din cauza rezistenței mai mari a bacteriilor și virusurilor la temperaturi scăzute." Aceasta a subliniat că frigul prelungește durata în care bacteriile și virusurile pot rămâne active pe suprafețe sau în aer, ceea ce le face mai ușor de transmis de la o persoană la alta. "Între 15 și 20 de grade, aceste microorganisme funcționează cel mai bine, motiv pentru care transmiterea lor este mult mai facilă."

Pentru a ne proteja de infecții, medicul recomandă respectarea unor măsuri de igienă de bază, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și evitarea aglomerațiilor. "Să evităm locurile suprapopulate și încăperile slab ventilate. Este important ca, atunci când apar primele simptome ale unei răceli, să folosim o mască pentru a preveni răspândirea microbilor", a spus dr. Cristescu, subliniind că măsurile preventive nu trebuie neglijate, chiar dacă ne aflăm în afara pandemiei.

Medicul a menționat și obiceiul de a ne proteja prea mult de frig, ceea ce, în unele cazuri, poate avea efectul opus: "Am observat că imediat cum se răcește puțin, copiii sunt îmbrăcați excesiv de gros, purtând căciuli și haine care îi fac să transpire. Acest lucru poate accelera îmbolnăvirea, pentru că transpirația în combinație cu frigul scade și mai mult circulația periferică, făcând corpul vulnerabil în fața bacteriilor."

Un alt subiect discutat în detaliu a fost utilizarea excesivă a antibioticelor în perioada rece. "Mulți pacienți încă au impresia că antibioticele sunt soluția pentru orice răceală", a avertizat medicul. "Majoritatea infecțiilor din sezonul rece sunt de natură virală, iar antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor. De aceea, este extrem de important ca antibioticele să fie prescrise doar de un medic."

Dr. Cristescu a atras atenția asupra fenomenului îngrijorător al rezistenței bacteriene, cauzată de administrarea incorectă a antibioticelor. "Am văzut tot mai des cazuri de bacterii care au dezvoltat rezistență la toate tipurile de antibiotice disponibile. Acest lucru este alarmant și trebuie să ne protejăm de această situație prin evitarea automedicației", a subliniat ea.

În contextul schimbărilor de temperatură și al răcelilor sezoniere, dr. Cristescu a oferit și câteva sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar. Aceasta a recomandat un stil de viață echilibrat, cu o dietă bogată în fructe și legume. "Alimentația bogată în vitamine și minerale este cheia pentru a menține o imunitate bună. Pe lângă aceasta, suplimentele nutritive, dar doar la recomandarea medicului, pot fi utile în prevenirea deficiențelor."

Totodată, medicul a menționat importanța activității fizice chiar și în sezonul rece: "Ieșitul afară, la temperaturi moderate, stimulează sistemul imunitar prin producția de interferon, un element important în apărarea nespecifică a organismului. Nu ar trebui să ne ferim de frig, ci să ne îmbrăcăm corespunzător."

Printre primele simptome care indică o răceală se numără disconfortul la nivelul gâtului, nasul care curge, ochii lăcrimoși, tusea și strănutul. Dr. Cristescu a subliniat că, odată ce apare febra, ar trebui să ne luăm în serios starea de sănătate: "Febra este un semn clar că organismul luptă împotriva unei infecții și, în acel moment, ar trebui să ne odihnim acasă și să evităm contactul cu alte persoane pentru a preveni răspândirea bolii."

×
Parteneri
x close