Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Metoda de calcul prin care aflăm dacă suntem obezi. Dr. Anca Hâncu: "Nu contează câte kilograme avem"

Metoda de calcul prin care aflăm dacă suntem obezi. Dr. Anca Hâncu: "Nu contează câte kilograme avem"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 15:00 28 Dec 2022 Modificat la 15:00 28 Dec 2022
anca hancu
Metoda de calcul prin care aflăm dacă suntem obezi. Dr. Anca Hâncu: "Nu contează câte kilograme avem" Sursa foto: Antena 3 CNN

Doctorul Anca Hâncu a vorbit, la Antena 3 CNN, despre problema kilogramelor în plus și a dezbătut câteva mituri care ne ajută să înțelegem că obezitatea este o boală, nu un moft.

"Obezitatea este o boală, o boală cronică și duce la multiple complicații. Una dintre complicații este depresia.

Sunt și complicații metabolice, precum diabetul zaharat sau complicații cardiovasculare, care pot afecta foarte mult calitatea vieții", a explicat dr. Anca Hâncu, miercuri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.

Primul mit se referă la faptul că persoanele obeze nu au destulă voință și, din această cauză, nu reușesc să slăbească. Anca Hâncu dărâmă acest mit și afirmă că există mai mulți factori care contribuie la apariția obezității.

De asemenea, medicul spune că atunci când părinții unui copil sunt supraponderali, există posibilitatea ca cel mic să aibă această tendință, dar nu este o regulă, consultul medical fiind un pas important pentru evitarea agravării situației.

Formula cu care aflăm dacă stăm bine cu greutatea sau nu

În plus, medicul a dezvăluit că oamenii pot verifica singuri dacă au o greutate normală sau nu, prin efectuarea unui calcul matematic simplu.

"Obezitatea are cauze multiple, este multifactorială și atunci sunt foarte multe elemente care contribuie la apariția ei. Într-adevăr, genetica este importantă, la fel și ambientul obezogen, pentru că dacă toată lumea din familie mănâncă mult, atunci și copilul va proceda la fel.

Există tulburări hormonale care pot duce la obezitate. Există foarte multe elemente interrelaționate, de aceea consultul medical este important și util.

De asemenea, și o primă măsurare este foarte importantă, greutatea se împarte la înălțimea la pătrat, rezultând, în acest fel, indexul de masă corporală", a precizat medicul.

Un alt mit spune că, pentru rezolvarea problemelor de sănătate, este necesară o scădere consiserabilă a greutății. Medicul Anca Hâncu afirmă că putem obține rezultate importante chiar și în cazul unei scăderi minime în greutate.

"Cu scăderi de doar 2.5% din greutatea propriului corp, putem obține beneficii importante, precum scăderea glicemiei, a zahărului din sânge, scăderea trigliceridelor, dar și prevenirea și rezolvarea infertilității în cuplu, care este deja o problemă în atenția medicilor.

Dacă scădem 5% din greutatea corpului, deci nu foarte multe kilograme, vom reuși să ameliorăm semnificativ calitatea vieții, dar și depresia.

De asemenea, persoanele vor reuși să meargă mai bine, deoarece greutatea care apasă pe articulații va scădea. De asemenea, în acest fel, poate fi ameliorată și steatohepatita. În plus, la scăderi de peste 10% din greutatea corpului, obținem beneficii semnificative cardiovasculare, dar și beneficii privind scăderea mortalității", a explicat Anca Hâncu.

Totodată, medicul subliniază că un corp slab nu este întotdeauna un corp sănătos, putând exista depuneri mai mari de grăsime și mai puțină masă musculară, sportul având un rol esențial pentru echilibrarea balanței.

"Eu mă ghidez foarte mult în activitatea mea și în consultațiile pe care le fac în funcție de o analiză care se numește bioimpedanță, prin care noi măsurăm masa grasă și masa slabă. În funcție de acest procent de masă grasă, va fi important să diagnosticăm sănătatea corpului respectiv.

O greutate corectă ajută la înlăturarea depresiei

Poate fi o greutate corectă, dar cu masă musculară foarte mică și cu procent ridicat de masă grasă, care nu va fi o compoziție sănătoasă. Deci iată că a face sport, a face mișcare și a fi activ contează foarte mult pentru un corp sănătos", explică medicul.

Ultimul aspect dezbătut și clarificat se referă la sănătatea florei intestinale, iar dr. Hâncu atenționează că dezechilibrul este provocat, în mare parte, de alimentația incorectă.

"Dezechilibrul acestei flore intestinale, numit disbioză, este cel care duce la anxietate, depresie și la diverse tulburări intestinale, precum balonări, fiind o simptomatologie care este cauzată de alimentația incorectă. Prin urmare, putem reechilibra flora intestinală alimentându-ne corect, consumând o cantitate potrivită de legume vegetale, adică prebiotice, dar și probiotice, prin alimente cu conținut probiotic, prin lactate fermentate sau chiar prin administrarea de suplimente pe bază de probiotice", a mai adăugat specialistul.

În final, medicul a explicat că o siluetă corectă reprezintă un indicator al sănătății, dar și o garanție a stării de bine și a calității ridicate a vieții.

"Nu toată lumea trebuie să fie pe podium, dar greutatea corectă este primul pas spre sănătate. Ne ajută să prevenim foarte multe afecțiuni, iar dacă deja le avem, cum este cazul diabetului zaharat, de exemplu, scăderea în greutate va ajuta la gestionarea corectă al bolii", a încheiat medicul Anca Hâncu.

×
x close