Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Medicamentul care protejează impotriva infecției cu virusul sincitial respirator. Dr. Dima: "Se administrează lunar, timp de cinci luni"

Medicamentul care protejează impotriva infecției cu virusul sincitial respirator. Dr. Dima: "Se administrează lunar, timp de cinci luni"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:56 05 Feb 2024 Modificat la 11:59 05 Feb 2024
medicament protejeaza impotriva infectiei cu virusul sincitial respirator
Medicamentul care protejează impotriva infecției cu virusul sincitial respirator. Dr. Dima: "Se administrează lunar, timp de cinci luni" Sursa foto: Antena 3 CNN

Virusul respirator sincițial este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune, mai ales în sezonul rece. Majoritatea adulților se vindeca în aproximativ două săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la nou-născuți şi vârstnici.

"În primul rând, ar trebui să știm că acest virus este principala cauză de infecție respiratorie la copiii mici. Gândiți-vă că VSR-ul este cauza principală de bronșiolită în primii ani de viață. Este un virus foarte răspândit care afectează atât copiii, cât și adulții.

La început, simptomatologia va fi una asemănătoare răcelii comune, cu febră, nas înfundat, tuse. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, se poate poate ajunge până la pneumonie.

Când apare un efort respirator considerabil, cianoză în jurul gurii sau periferică, atunci când se învineţesc degetele, avem mari semnale de alarmă.

De asemenea, deshidratarea poate amplifica această simptomatologie. Deshidratarea survine fix printr-o respirație accelerată, printr-o respirație greoaie și atunci este esențial ca pacientul care este infectat cu VSR să fie bine hidratat. În cazul în care respirația este greoaie şi face imposibilă hidratarea orală, atunci este nevoie de vizită la spital.

Există, totodată, posibilitatea ca în această perioadă să facem o imunizare pasivă, o imunizare prin administrare de anticorpi monoclonali. Acești anticorpi monoclonali, din fericire, sunt oferiți prin intermediul unui medicament numit Palivizumab. Acest medicament este administrat lunar, timp de cinci luni.

Ce face acest medicament?! Susține o concentrație constantă de anticorpi care luptă împotriva virusului sincițial respirator. Acest medicament este strict pentru copiii cu risc: prematurii sub 35 de săptămâni, foștii pacienți care au dezvoltat bronhodisplazie pulmonară și pacienții care au fost diagnosticați cu maladie cardiacă congenitală.

La copii, simptomatologia virusului sinciţial va scădea în intensitate treptat. Va avea întâi un crescendo de până la 4-5 zile, după care va scădea treptat în intensitate.

Mare parte din cazurile de infecție cu virus sincițial respirator sunt tratate la domiciliu, însă în formele acutizate, în formele grave cu sindrom funcțional respirator amplificat, este nevoie de o vizită la medic.", a mai spus medicul.

×
x close