Până la vârsta de un an nu putem folosi metoda Heimlich așa că e important să respectam următorii pași.
- Dacă bebelușul tușește sau produce sunete, nu este necesar să facem această manevră, ci este bine să îl lăsăm să tușească pentru a încerca să scape de acel aliment sau obiect
- Dacă bebelușul nu poate respira, tuși sau nu face nici un sunet, țineți-l de urgență cu fața în jos, de-a lungul antebrațului susținându-i bărbia cu mâna. Aplecați ușor capul și folosiți o palmă pentru a-i susține capul. Verificați ca gura bebelușului să nu fie acoperită. Cu palma, bateți ușor bebelușul între coaste. Repetați de 5 ori.
- Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarceți copilul cu fața în sus și apăsați de 4 ori în cutia toracică, punând 2 degete la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele.
- Penru copii mai mari de 1 an, exista tehnica '5 cu 5’. Adică țineți copilul cu fața către podea și bateți puternic de 5 ori între umeri.
Dacă acest lucru nu ajuta, atunci trebuie să aplicăm manevra Heimlich. Iată ce trebuie să știm despre aceasta manevra de prim ajutor și cum trebuie să o practicam pentru a salva viață copilului, a unui adult sau chiar viață noastră.
- adică îngenuncheați în spatele copilului, apucați-l cu brațele de după mijloc. Țineți palmele exact deasupra buricului, cu degetul mare închis în pumn și apucați pumnul cu cealaltă mână. Apăsați de 5 ori pe burta copilului ca și cum ați vrea să scoateți în sus un obiect. Apoi bateți-l între umeri și repetați toată procedura până când copilul începe să respire.
Daca copilului leșină, sunați de urgență la 112! De asemenea, e important să știm cum facem manevra Heimlich și pentru noi.
- dacă ne-am înecat cu mâncare sau cu un obiect anume și suntem singuri, trebuie să punem un pumn între cutia toracica și buric, cu degetul mare strâns în pumn, cu cealalată mână prindem pumnul și apăsam cu o mișcare rapida în sus. Continuăm până iese obiectul.
- o altaă variantă este aceea de a a ne apăsa pe marginea unui scaun sau colț de masă și să împingem repede în sus zona superioară a burții de acel obiect.
E important să sunam la 112 în caz că persoana pe care am vrut să o ajutam își pierde cunoștința, sau nu raspunde la aceasta metoda de prim ajutor.