''Personalitatea antisocială sunt acele persoane sociopate sau psihopate, cum se numesc în popor. Este vorba de un tip de personalitate care se dezvoltă şi se accentuează încă din adolescenţă.
Se manifestă începând din adolescenţă sub 15 ani. Aceştia sunt copiii rebeli care au tulburări de opoziţionism, care mint, care nu sunt ascultători.
Aceştia au un traseu al personalităţii destul de inadecvat şi ajung ca adulţi să fie manipulatori, să fure, să fie angrenaţi în infracţiuni, crime, violuri. Aceştia din punct de vedere medical, psihic, sunt pasibili de a-şi urma pedeapsa, de a fi pedepsiţi'', a spus medicul psihiatru Ioana Silion în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
Cum se manifestă personalitatea antisocială
Ca adulţi nu se pot integra într-un loc de muncă, sunt în permanenţă în conflict, nu pot fi de încredere, nu au o bază în a-şi duce la capăt sarcinile de la serviciu, din familie sau din punct de vedere social sunt complet inadecvaţi.
Copiii manipulatori pot suferi de personalitate antisocială
Dacă avem nişte forme uşoare sau persoana se poate integra şi poate funcţiona într-un ritm sau într-un fel personal, astfel încât să nu deranjeze şi să nu iasă din tiparele sociale foarte mult, poate ajunge prin manipulare şi egocentrismul pe care îl au, se folosesc de alte persoane, de anturaj pentru a-şi îndeplini propriile plăceri. Pot ajunge să ocupe funcţii de conducere şi sunt acele persoane care îşi hărţuiesc colegii la locul de muncă, care ameninţă.
De la ce apare personalitatea sociopată
Este o adaptare inadecvată, aceste persoane aşa funcţionează, nu au un reper. Fie provin din familii dezorganizate, fie suferă diverse traume în copilărie sau au un anturaj care le dezvoltă acest tip de personalitate şi de comportament. De regulă, aceştia consumă substanţe, droguri, alcool, fac acte antisociale şi nu învaţă din greşeli.
Sociopaţii nu au sentimente ca mila sau empatia
Ei nu au milă, nu au acest sentiment de empatie, nu-şi recunosc vina, sunt incapabili de a simţi sentimentul de vină. Ei ar merge până-n pânzele albe să-şi demonstreze nevinovăţia, deşi lucrurile sunt mai mult decât evidente că au greşit şi au încălcat regulile sociale, de bun simţ.
Aceştia ajung să înşele, să mintă, să abandoneze, să facă tot felul de lucruri care provoacă suferinţă celor in jur.
Tratamentul personalităţii antisociale
De regulă, ei sunt îndepărtaţi, pentru că nu au niciun fundament moral ca să poată funcţiona şi să poată fi integraţi într-o societate şi într-un colectiv civilizat. Din păcate, aceştia ajung şefi, ajung conducători, persoane care au putere decizională, iar acest lucru este foarte grav pentr anturajul în care se află.
Tratamentul este farmacologic. Se pot trata crizele de furie, pentru că ei sunt impulsivi şi se pot trata crizele de agitaţie, dar fondul personalităţii este neschimbat. Practic nu poţi schimba o tulburare de personalitate. Într-o societate sunt greu de integrat. Aceştia sunt persoane care manipulează la locul de muncă şi sunt alte persoane nevoite să plece din cauza lor.
Psihopaţii/ sociopaţii manipulează des persoanele din anturaj
Varianta cea mai sigură pentru sănătatea noastră psihică este să ne îndepărtăm de aceste persoane. Ele nu învaţă din propriile greşeli, pentru că sunt persoane pedepsite, închise şi tot nu învaţă.