Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Lista cu job-uri de evitat pentru o viață fericită. Ce job ni se potrivește în funcție de personalitate

Lista cu job-uri de evitat pentru o viață fericită. Ce job ni se potrivește în funcție de personalitate

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:46 01 Mai 2023 Modificat la 10:46 01 Mai 2023

Joburile care necesită puțină interacțiune umană și nu oferă oportunități de a construi relații semnificative cu colegii de muncă tind să ducă la cei mai nefericiți angajați.

Psihologul Simona Preda a vorbit despre acest subiect în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN.

Relații toxice de evitat la locul de muncă

pasiv-agresive

lipsite de încredere

unilaterale idealiste

bazate pe minciună

"Relațiile toxice le recunoaștem din interacțiuni. Acestea fie presupun o lipsă de limite, fie o încălcare de limite. Oamenii cu care avem astfel de relații nu țin cont de limitele noastre, folosesc un ton mai agresiv, au un comportament pasiv - agresiv", a declarat psihologul Simona Preda, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, moderat de Andreea Cigolea la Antena 3 CNN. 

Cum construim relații mai bune la locul de muncă

identificați/înțelegeți nevoile de relaționare

planificați un anumit timp pentru a construi relații

concentrați-vă atenția pe inteligența emoțională

fiți pozitivi

gestionați-vă limitele

evitați bârfa

ascultați activ

Citește și: Fructul care ajută la menținerea sănătății inimii și creierului. O singură porție poate scădea tensiunea arterială

"Problemele apar atunci când în mediul profesional nu există un sens. Înainte de a alege un job, trebuie să ne gândim foarte bine dacă ceea ce urmează să facem ne oferă un sens. Cu oamenii cu care nu ne înțelegem atât de bine ar trebui să comunicăm și să găsim o cale prin care și noi, și ei să fim bine .

Au fost foarte multe studii care au arătat că oamenii, după ce pleacă de la un loc de muncă, cel mai mult regretă echipa și colegii. Eu aș fi foarte atentă la relațiile pe care le dezvoltăm cu colegii, deoarece interacțiunea este foarte importantă. Oricât de bine ne-am simți izolați, asta nu înseamnă că trebuie să muncim singuri, poate cu mai puține relații, dar nu singuri", a declarat psihologul Simona Preda. 

Lista cu job-uri de evitat pentru o viață fericită

livratori

angajați call center

angajați tură de noapte

agenți pază

vânzări online

"Pentru a putea face trecerea de la munca de acasă, la munca de la birou trebuie să alocăm energie pentru a ne angaja în conversații cu colegii și diverse interacțiuni umane. Chiar dacă este mai comod să lucrăm de acasă, trebuie să ne mobilizăm și să mergem fizic la muncă. Toate aceste etape, precum trezirea dimineața cu un scop, aranjarea, prânzul cu colegii, acestea conduc către un stil de viață sănătos", a mai adăugat Simona Preda. 

Întrebări care să ne ajute să ne găsim job-ul potrivit

Ce materie ți-a plăcut la școala? De ce?

La ce materii te-ai descurcat bine și de ce?

Te-ai putea vedea într-un loc de muncă în care activitatea ta principala reprezintă o mare parte din ceea ce faci deja în fiecare zi?

"Dacă intervine tristețea, lipsa de plăcere de a merge la muncă sau oboseala, care de multe ori devine cronică, atunci trebuie să ne dăm seama că suntem la jobul greșit. De asemenea, tendința de a dormi mai mult, de a bea mai mult sau de a mânca mai mult, și acestea sunt semne care ne arată faptul că suntem tensionați și nu suntem în locul de care avem nevoie", a precizat psihologul Simona Preda. 

Ce puteți face pentru a începe o nouă profesie

folosește-te de toate resursele

găsește industrii interesante

identifică lucrurile pe care le faci din plăcere

stabilește-ți obiectivele/valorile

evaluează-ți punctele forte/calitățile

De reținut ar fi că nu toate relațiile la serviciu vor fi minunate, dar cel puțin vă puteți asigura că acestea sunt funcționale! Și nu uitați că munca și perseverența sunt calitatile pe care trebuie sa vă bazați atunci cand vreți să aveți succes.

×
TOP articole
x close