Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Legătura dintre hernie hiatală şi refluxul gastroesofagian. Dr. Negreanu: "1 din 3 persoane suferă de hernie hiatală"

Legătura dintre hernie hiatală şi refluxul gastroesofagian. Dr. Negreanu: "1 din 3 persoane suferă de hernie hiatală"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:59 29 Iun 2022 Modificat la 13:14 29 Iun 2022
legatura hernie hiatala reflux gastroesofagian
Care este legătura dintre hernie hiatală şi refluxul gastroesofagian. Dr. Negreanu: "1 din 3 persoane suferă de hernie hiatală" Sursa foto: Antena 3

"1 din 3 persoane poate avea hernie hiatală. În mod normal, esofagul are un traseu intră-abdominal, adică coboară sub diafragn 2-3 centimetri și se unește cu stomacul.

La cei la care acest traseu se mută în torace, se numeşte hernie hiatală, adică mucoasa gastrică herniază prin diafragn, deasupra acestuia.

Poţi să nu ai niciun fel de simptom, să ai o hernie hiatală și să nu te deranjeze nimic. Se poate asocia cu simptomele refluxului, precum arsurile şi regurgitațiile.

Dar ce important să știe oamenii este că poți avea o hernie hiatală și să nu ai niciun fel de simptome.

Totodată, poți să ai reflux supărător, deranjant şi să ajungi să te adresezi medicului, dar să nu ai hernie hiatala. Deci, nu este condiționată boala de reflux de prezenţa herniei.

Există hernii mari, voluminoase la pacienții vârstnici. Este o cauză de anemie feriprivă în cazul femeilor și ulcerațiile la nivelul coletului herniar. Poți avea hernie hiatale și să trăiești fericit până la adânci bătrâneţi fără niciun fel de simptome", a spus medicul Lucian Negreanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Hernia hiatală nu este o boală

Există pacienţii care aşa se nasc. Sunt hernii congenitale, unele voluminoase, care necesită corecții chirurgicale.

Există oameni care dobândesc acest lucru, mai ales dacă ajung să ia în greutate şi slăbesc sau cei care au o anumită conformaţie. Sunt o multitudine de cauze, şi nu întotdeauna colonoscopiile digestive se fac cu sedare și în condiții perfecte.

Poți face terapie medicamentoasă pentru simptomele refluxului sau dacă e nevoie, te poți adresa chirurgului. Există o chirurgie antireflux în care se reduc aceste hernii. La pacientele cu anemii cronice feriprive uneori e nevoie să faci o corecție chirurgicală.

Boala de reflux e extrem de supărătoare, de aceea scade calitatea vieții. E de văzut în ce măsură hernia hiatală are vreo legătură cu ce simte pacientu respectiv.

Dieta potrivită în caz de hernie hiatală

Nu poţi să spui că poți preveni apariția unei hernii hiatale. Evident, trebuie să fii cumpătat, să nu fumezi, să ai grijă cu anumite alimente care pot cauza reflux, însă pentru hernie în sine nu există măsuri speciale.

Această hernie hiatală poate să apară la un sfert din populație. Până la urmă nu e neapărat cauzatoare de probleme sau de boală.

Important e că putem duce un stil de viață normal. Dacă ești simptomatic, trebuie să tratezi ce se întâmplă, mai ales dacă este un reflux.", a mai spus medicul.

×
TOP articole
x close