Această ştiinţă care studiază harta irisului şi a pupilei se numeşte iridologie. Recunoaşterea bolilor pe iris are o istorie destul de îndelungată. Încă din timpuri străvechi, existau metode de diagnoză printre care şi analiza ochilor, pentru că toate organele interne şi externe sunt proiectate pe iris.
"Iridologia este o ramură a ştiinţei medicale, mai exact a neurologiei, ce interpretează semnele, marcajele, culorile ce apar pe iris, în vederea stabilirii unui diagnostic şi a modului cum funcţionează organismul.
Atunci când organele se îmbolnăvesc sau au hiperfuncţii, hipofuncţii, pe iris se manifestă acele semne specific de iridologie. În funcţie de aceste semne, ne putem da seama inclusiv de stadiul afecţiunii.
Având în vedre că toate sistemele şi toate organele sunt proiectate pe iris şi bolile pot fi, de asemena, proiectate pe iris. Toate afecţiunile pot fi depistate prin analiză iridologică", a explicat Alin Ghinea, specialist în iridologie, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, moderată de Andreea Cigolea, la Antena 3 CNN.
Citeşte şi: Cele mai periculoase suplimente alimentare pentru sănătate! Mare atenție la aceste plante
Iridologia, metoda de diagnosticare prin analiza irisului
Este important de ştiut că iridologia poate fi aplicată pacienţilor începând cu vârsta de 1 an, pentru că atunci are loc definitivarea structurii oculare.
"În ochii copiilor, prin analiza iridologică, ne putem da seama de acele trăsături, acele aspecte care se pot moşteni, acele afecţiuni sau pedispoziţii moştenite şi atunci iridologia este o veritabilă metodă pentru copii în a aflat atât punctele mai puţin puternice, cât şi punctele forte ale organismului.
Iridologia se îmbină foarte bine, în analiza copiilor, în zona de medicină profilactică", a mai explicat specialistul la Antena 3 CNN.
Chiar dacă această ştiinţă poate oferi atât de multe informaţii despre starea noastră de sănătate, specialiştii susţin că nu este în niciun caz o metodă de diagnostic.
Este indicat ca examinarea irisului să fie corelată cu simptomele pe care pacientul le prezintă, cu examinarea atentă a acestuia şi cu evetuale analize efectuate.