O abordare nouă a bolii dă speranțe atât pacienților, cât și medicilor. Aflam detalii de la chirurgul Victor Ștefănescu.
"Din păcate, nu există un semn clar al cancerului de pancreas. Simptomele cancerului de pancreas sunt destul de nespecifice, cum se întâmplă și în cazul altor cancere.
Cu toate acestea, există un semn care ne poate duce cu gândul la această patologie, de exemplu atunci când avem diabet zaharat şi avem nişte fluctuații mari ale glicemiei. Totodată, pentru cei care nu au diabet, debutul unei astfel de afecţiuni poate să fie un semnal că lucrurile nu stau bine la nivelul pancreasului.
Cu câteva luni înainte de apariţia acestei patologii, hemoglobina glicozilată și rezistența la insulină sunt modificate, adică teoretic am putea afla dacă am efectua aceste analize de rutină.
Simptomele sunt nespecifice. Ele includ scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale inexplicabile sau un sindrom diareic inexplicabil.
Cel mai cunoscut semn pentru cancerul localizat la nivelul capului de pancreas este icter-ul. Adică atunci când ne îngălbenim sau când urina devine maro", a spus chirurgul Victor Ștefănescu, luni, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3 CNN.
Simptome cancer pancreatic
- Mâncărimea pielii;
- Durere parte superioară abdomen;
- Urină închisă la culoare;
- Lipsa apetitului;
- Oboseală continuă;
- Febră/frisoane;
- Diaree/constipație/balonare;
- Agravarea simptomelor diabetului.
"În ceea ce priveşte factorii de risc, aici vorbim despre alcool, tutun. Diabetul zaharat este un alt factor de risc puternic. La fel şi obezitatea.
Pancreatita acută, care se asociază cu consumul de alcool şi fumat, creşte riscul de aproximativ 13 ori de a dezvolta cancer de pancreas.
E bine să consumăm legume și fructe, să evităm consumul de alcool, să renunțăm la fumat, să facem exerciții fizice zilnic pentru a ne menține la o greutate acceptabilă.
Totodată, mai este și un indiciu la care mulți nu s-ar fi gândit, de exemplu lipsa dinţilor sau parodontoza.
Factori de risc cancer pancreatic
- Vârsta - după 65 de ani;
- Fumat;
- Obezitate;
- Diabet;
- Istoric pancreatită;
- Consum excesiv de alcool;
- Dieta nesănătoasă;
- Sindrom Lynch.
În ultima vreme se vorbește în patologia oncologică despre microfloră și într-adevăr, există studii care certifică faptul că în cazul apariției parodontozei îndelungate și a dismicrobismelor, inclusiv intestinale, poate exista o suspiciune de cancer de pancreas.
Ce alimente trebuie evitate în cancerul pancreatic
- Prăjeli;
- Dulciuri concentrate;
- Băuturile alcolice;
- Bauturile gazoase/Cafea;
- Alimente care cresc aciditatea gastrică (citrice, lapte acru, legumele/fructele crude);
- Grăsimi animale;
- Mesele abundente;
- Mesele aliemente care fermenteaza (crudități, fasole, varză, tocături prăjite, afumături);
- Condimente.
În ceea ce priveşte regimul pacientului, acesta trebuie să respecte ceea ce îi este dat de către medic. În momentul în care diagnosticăm o astfel de boală, vorbim despre chirurgie, apoi de chimioterapie şi radioterapie.
Chirurgia minim-invazită le dă speranţă pacienţilor, cât şi medicilor. În această patologie totul este foarte planificat. Există nişte reguli clare, astfel încât s-a ajuns la o mortalitate postoperatorie de aproximativ 3%
Chirurgia clasică rămâne totuși principala cale de abordare datorită complexităţii acestor intervenţii. Sunt operaţii care durează 5,6,7,8 ore.
Acest tip de cancer apare şi la tineri. Spre deosebire de cancerul de colon, în care apariţia tumorilor poate apărea chiar şi sub vârsta de 20 de ani, în cazul cancerului de pancreas acesta apare cam cu 6 ani mai devreme decât media sa.
Bărbaţii sunt mai predispuşi acestui tip de cancer, cel mai probabil din cauza obiceiurilor proaste, precum fumatul sau consumul de alcool, dar se pare că și estrogenii ajută, pentru că au un rol protector în cazul femeilor", a mai spus medicul.