Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Impactul pe care îl au cadourile asupra psihicului | Cele cinci limbaje ale iubirii şi explicaţia lor

Impactul pe care îl au cadourile asupra psihicului | Cele cinci limbaje ale iubirii şi explicaţia lor

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:18 25 Aug 2023 Modificat la 11:18 25 Aug 2023

"În momentul în care un om face un gest frumos pentru noi, simţim validare, acceptare. Noi oamenii avem nevoie de validare, pentru că ne ajută să simţim că aparţinem, fie unei comunităţi, fie unui om. Nu este vorba doar de cadouri extraordinare.

"Cele 5 limbaje ale iubirii" este o carte scrisă de Gary Chapman, un psihoterapeut de cuplu şi de familie, care a înţeles că există 5 modalităţi prin care oamenii înţeleg că sunt iubiţi. Acestea sunt cadourile, atingerile, serviciile, cuvintele de încurajare şi timpul de calitate.

Este bine să citim cartea, astfel, fiecare are posibilitatea să îşi identifice canalul prin care poate să primească iubire, dar să identifice aceste canale şi pentru oamenii dragi.

Dacă o femeie al cărei limbaj este timpul petrecut împreună se căsătoreşte cu un bărbat workaholic, iar acesta îi dăruieşte un inel cu diamante când îşi dă seama că nu a mai făcut de mult gesturi frumoase, femeia nu se va simţi iubită. Oricărei femei îi place să primească un inel cu diamant, dar nu orice femeie se simte iubită în momentul în care primeşte un inel cu diamant. Ar trebui să exprimăm aceste lucruri.

Ce ne împiedică cel mai mult să acceptăm şi să facem paşi ca să aducem binele în viaţa noastră este că aşteptăm ca ceilalţi să facă ceva sau să aducă binele. Trebuie să avem şi noi girjă, să fim atenţi dacă astăzi mi-a plăcut îngheţata, atingerea, cartea, vacanţa sau timpul petrecut cu prietenii mei. Trebuie să cunoaştem aceste lucruri, pentru că acestea devin repedere, care ne ajută în zilele în care nimic nu merge. Eu, faţă de mine, fac un gest bun, îmi aduc în viaţa mea ceea ce am nevoie şi îmi ofer un respiro. Pe fondul acesta de linişte am să pot găsi soluţii pentru ceea ce nu merge bine. 

Dacă îmi pun ca obiectiv perfecţiunea, voi fi un mare canditat la nefiricire. Trebuie să avem o imagine de sine corectă, nu bună şi nici rea.", a spus psihoterapeutul Ligia Moise, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

 

×
x close