"Motivul principal pentru care apare această afecţiune a coloanei vertebrale este pentru că stăm foarte mult în aşezat. Din păcate, biomecanica umană s-a schimbat foarte mult în ultimii 25-30 de ani, ajungând să stăm jos 12, chiar și 14 ore pe zi.
Hernia de disc cervicală ocupă un loc fruntaș, însă, din fericire, în majoritatea cazurilor, mai exact în 90% dintre ele, nu este nevoie de intervenție chirurgicală. Gradul de rupere a inelului fibros, cel care stabilizează și închide discul nostru intervertebral, îţi permite în momentul în care tu ai un câmp de forță local, să îndeplinești funcțiile cotidiene și să nu mai distribuie toată această sarcină în aparatul articular.
Cu ajutorul muşchilor, poţi să ai parte de o viaţă trăită fără durere cu toate că dacă te duci să faci un RMN eşti diagnosticat cu hernie de disc", a precizat kinetoterapeutul Alexandru Ilie, joi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Ce presupune igiena coloanei
"O serie de exerciții simple și sigure pe care le poți face și acasă în propriul tău confort, prin care poți să te asiguri că-i oferi scheletului tău şi sistemului musculo-scheletic acei stimuli de care are nevoie.
Din cauză că stăm foarte mult statici și că lucrăm foarte mult în această poziție, corpul fiind construit să fie de natură dinamică are nevoie de acei stimuli. 10-15 minute, de două ori pe zi, sunt extrem de utile", mai spune acesta.
Exerciţii pentru acasă - de ce e bine să punem laptopul pe masa de călcat
"Este important mai ales pentru cei care lucrează acasă în momentul de față, să se ridice în picioare. Este practic cel mai simplu exercițiu pe care îl avem de făcut. De exemplu, dacă putem să ne înlocuim șezutul, adică să punem laptopul pe masa de călcat, ar fi ideal. Practic, lucrezi din picioare. Este un exercițiu simplu şi gratuit.
De exemplu, când stai pe scaun, genunchii sunt flectați, asta înseamnă că mușchii posteriori sunt scurtați, iar musculatura anterioară este lărgită. Nu este bine nici picior peste picior, nici îndoiți.
Atunci când stăm foarte mult cu genunchii flectați, e ușor de înțeles că musculatura scurtată va căuta să rămână acolo, practic se va instala o rigiditate. Un test foarte simplu prin care poți să vezi dacă este afectată este stând în picioare și să încerci să te apleci și să atingi cu palmele solul, fără să îndoi genunchii", mai explică Alexandru Ilie.
Kineteterapeut: "Noi avem morfină internă care se activează când ne mișcăm"
"În primul rând, pe toată lumea interesează să nu mai aibă dureri. Exercițiile fizice activează aceste medicamente interne pe care corpul le are. Activează aceste analgezice naturale. Noi avem morfină internă care se activează când te miști. Deci, iată că, dacă în momentul în care ai hernie de disc și se menține durerea, exercițiile fizice adaptate pentru tine, îți activează mecanismele împotriva durerii.
Ulterior, următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să reduci inflamația. Plus de asta, ajungi în final să-ţi îmbunătăţeşti mobilitatea, iar în final, sistemul prin care kinetoterapia te ajută să nu mai înainteze hernia de disc. Îţi echilibrează, din punct de vedere al câmpului de forţe, rigiditatea afectată.
Atunci când te apleci sau când stai în scaun, ai o anumită forţă care pune presiune în aparatul tău articular.
Intervenţia chirurgicală elimină factorul compresiv şi atât. Cu alte cuvinte, dacă tu nu vei face exerciţii şi nu te echilibrezi muscular, riscul de recidivă sau să se rupă un disc este foarte mare", mai spune Alexandru Ilie.