Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Greşelile din alimentaţie care duc la cancer | Dr. Constantina: "Doar trei din zece români beau doi litri de apă pe zi"

Greşelile din alimentaţie care duc la cancer | Dr. Constantina: "Doar trei din zece români beau doi litri de apă pe zi"

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 12:26 23 Noi 2022 Modificat la 12:59 23 Noi 2022

"Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ţinem cont şi de hidratare şi de respectarea orelor de odihnă. O alimentaţie nesănătoasă pe termen lung are efecte devastatoare.

Se apreciază că aproximativ 80 % din bolile societății moderne sunt generate de un stil de viață nesănătos și de o alimentație nesănătoasă.

Vorbim în primul rând despre apariţia bolilor degenerative cardiovasculare. Totodată, să nu uităm că bolile cardiovasculare ocupă locul întâi ca mortalitate în România. Apoi, mai vorbim şi despre boli neurodegenerative, precum boala Parkinson sau boli metabolice, precum obezitatea.", a spus medicul Ruxandra Constantina, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Mai mult decât atât, unul din patru copii este supraponderal. Acestea sunt cifre îngrijorătoare.

În privința alimentației, rezultatele studiului demonstrează că:

  • 4 din 10 români nu iau micul dejun.
  • Doar 3 din 10 români obișnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi.
  • 46% dintre români se confruntă uneori cu lipsă de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentației incorecte.

De reţinut este că există o legături dintre cancerul de colon şi rect şi alimentaţia nesănătoasă bazată pe fast-food, prăjeli, carne roşie. La femei, legătura este dintre alimentaţia nesănătoasă şi cancerul mamar. 

Consecințe îngrijorătoare ale alegerilor alimentare nesănătoase la români

  • 52% nu au energie/sunt lipsiți de vlagă
  • 49% nervoși, irascibili
  • 45% probleme cu digestia
  • 41% dureri de stomac

Acum este şi la modă să nu mai luăm micul dejun. Probabil că unii nutriționiști o să considere că sunt de modă veche. Sunt de părere că trebuie să luăm acest mic dejun, în limita posibilităţilor. Şi un sendviş făcut acasă şi mâncat în maşina este extraordinar. Poate să conţină piept de pui făcut în casă, brânză sau caşcaval, alături şi de nişte măsline, roşii şi ardei este un sendviş sănătos.

Un sendviş sănătos poate să conţină două felii de pâine integrală. Oricum, ceea ce mâncăm în timpul dimineţii se va consuma ca şi calorii în activitatea depusă. Prin urmare, nu săriţi niciodată peste această masă.

Apa este esenţială pentru sănătate. Consumul insuficient de apă ne îmbolnăveşte. Deci, dacă nu bem apă se vede pe piele. Apa reglează tensiunea arterială, deci un consum insuficient poate duce la hipertensiune. Tranzitul este încetinit pentru că nu se consumă apă.

Aproximativ 80% din populaţia României suferă de constipaţie. Apa are rol în buna funcţionare a neuronilor, a sistemului nervos. Totodată, prin rinichi eliminăm şi o serie de toxine şi dacă nu bem suficiente lichide, urina este concentrată. Aşa pot apărea infecţiile urinare, litiaza.

Conform studiului CIPRA, puțini români își asigură un consum optim de apă, element esențial pentru starea generală de sănătate

  • 3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, cantitatea recomandată;
  • 4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri;
  • 2 din 10 beau aproximativ 1 litru;
  • 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

Important este să consumăm apă în funcţie de temperatură, de vârsta, de activitate. Un litru şi jumătate minim de apă acum iarna este recomandat. Putem face şi o apă organică, ca să fie mai bine absorbită şi reţinută la nivel celular.

Adăugăm o linguriţă, chiar două dintr-un sirop natural de fructe de pădure care conţine şi antioxidanţi şi ne creşte şi imunitate. Punem şi nişte lămâie şi am obţinut o limonadă excelentă.

Dacă vorbim de ceaiuri, care sunt foarte bune. În această perioadă, este foarte bun ceaiul de hibiscus, cel verde, ceaiul de soc, care ne hidratează şi ne încălzesc. Cu toate aceasta, apa trebuie să rămână de bază.

Alimentele care ne ajută pentru o stare de bine sunt acele alimente care conţin acizi graşi Omega 3. Mai avem şi produsele apicole, care ne energizează. La fel, mai avem pudra de cacao, care conţine antioxidanţi.

Un consum insuficient de apă, ca și o alimentație incorectă, creează o multitudine de probleme în organism, iar pentru a le preveni este necesar, înainte de orice, să cunoaștem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre.

Studiul CIPRA a scos la iveală cinci categorii de factori cu impact direct asupra calității vieții românilor, și anume alimentația, sportul, somnul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și răsfățul cu moderație.

Factori cu impact direct asupra calității vieții românilor

  • alimentație 
  • sport
  • somn
  • echilibru viața personală și cea profesională
×
x close