Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Gravidele şi vaccinarea anti-COVID. Dr. Simona Vlădăreanu: ”Vaccinarea anti-COVID a gravidei protejează şi fătul”

Gravidele şi vaccinarea anti-COVID. Dr. Simona Vlădăreanu: ”Vaccinarea anti-COVID a gravidei protejează şi fătul”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:48 10 Noi 2021 Modificat la 10:48 10 Noi 2021
Simona Vladareanu
Gravidele si vaccinarea anticovid Sursa foto: Antena 3

"Vaccinarea gravidei este un element extrem de important în protezarea atât a mamei, cât şi a fătului faţă de această infecţie cu SARS-CoV-2. Este important să se vaccineze pe perioada sarcinii, întrucât după încheierea schemei de vaccinare este nevoie de câteva săptămâni pentru ca titrul de anticorpi să ajungă la un nivel de protecţie, pentru ca apoi aceşti anticorpi să ajungă şi la făt.

Transferul acesta transplacentar s-a dovedit în multe studii şi s-a constatat că este mai bine ca momentul iniţierii schemei de vaccinare să fie în trimetrul doi, începutul trimestrului trei, tocmai pentru a asigura acest nivel de protecţie. Sistemul imunitar al nou născutului este imatur şi este foarte vulnerabil la orice agent patogen din mediul extern şi de aceea are nevoie de aceşti anticorpi tranferaţi care vor fi asiguraţi prin alăptare", a spus dr. Simona Vlădăreanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate.

Anticorpii se transmit de la mamă la copil prin alăptare

"Dacă gravida nu a fost vaccinată pe durata sarcinii, începând din prima zi de la alăptare şi pe toată durata alăptării, practic vaccinul de la Pfizer, Moderna, dar şi cel de la Johnson asigură o stimulare a sistemului imunitar al mamei, care răspunde foarte robust printr-o producţie de anticorpi de tip IgG, dar şi IgA, care se găsesc mai ales în lapte. 

Acest transfer al anticorpilor ca urmare a vaccinului se face la nivel placentar, acolo exista anumiţi receptori care absorb aceşti anticorpi, iar la naştere, dacă se recoltează sânge matern şi sânge din cordonul ombilical şi s-a constatat că titrurile de anticorpi sunt mai ridicaţi în cordonul ombilical", a explicat medicul neonatolog.

Care sunt vaccinurile nerecomandate pentru gravide

"În principiu, trebuie să ne gândim să nu fie vaccinuri cu virusuri vii sau antenuate. Pfizer, Moderna şi Johnson sunt extrem de sigure. Studiile ne-au arătat  că femeia gravidă este, prin sistemul imunitar modificat pe durata sarcinii, este totuşi mai vulnerabilă la a contracta această infecţii. Recomandăm această vaccinare pe durata sarcinii, pentru că beneficiile sunt duble atât la mamei, cât şi la făt", a mai spus medicul.

Vaccinarea anti-gripală, recomandată ferm pentru gravide

"Categorie există recomandări absolut ferme pentru vaccinarea gravidelor în sezonul gripei. Nu trebuie să ne fie teamă de vaccinurile cu ARN mesager şi să nu uităm că şi alte vaccinuri sunt recomandate pe durata sarcinii, fără niciun fel de efect advers, nici al gravidei, nici al fătului", a spus dr. Vlădăreanu la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Importanţa vaccinării anti-HPV

"Din nou, un vaccin care salvează mii şi milioane de vieţii. Femei tinere care nu mai mor de la acest cancer silenţios, care atacă pe la spate. Medicii de familie au un rol foarte important în acest proces de vaccinare", a mai explicat medicul.

×
x close