Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Gestul simplu care face diferenţa în sănătatea dinţilor. De ce pică dinţii

Gestul simplu care face diferenţa în sănătatea dinţilor. De ce pică dinţii

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:03 01 Sep 2022 Modificat la 11:03 01 Sep 2022
gest simplu sanatate dinti
Gestul simplu care face diferenţa în sănătatea dinţilor. De ce pică dinţii Sursa foto: Antena 3

"Frica de dentist este o teamă extrem de răspândită. E o discuție foarte complexă şi are foarte multe cauze.

Cea mai frecventă şi populară cauză ar fi experienţa neplăcută la dentist pe care unii dintre pacienţii au avut-o.

Există această frică de răspunsuri pe care nu ni le dorim să le primim. Ne dorim să aflăm întotdeauna că suntem sănătoşi, că nu suntem bolnavi, că nu avem probleme şi că totul merge bine.

Aici intră în contradicție cu evitarea vizitei la medic, pentru că orice problemă am avea, de orice natură medicală depistată la timp este o problemă pe care o putem rezolva.", a spus medicul Luxandra Câlțea, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Cum ne învăţăm copiii să se obişnuiască cu vizita la dentist

Am observat că din ce în ce mai mulţi părinţi înţeleg că e bine să-şi ducă copiii devreme la medicul stomatolog, chiar dacă nu există probleme. Fac asta tocmai pentru a-i familiariza pe cei mici cu ideea de a veni la dentist, de a face controale periodice.

Este foarte importantă relația medic-pacient. Chimia dintre pacienți și medic este foarte importantă, la fel şi implicarea medicului în a sta de vorbă cu pacientul.

Pacientul vede tot felul de ustensile lângă scaun şi se sperie. Se gândeşte dacă îl va durea procedura.

Important este să explicăm pas cu pas fiecare etapă care urmează să se întâmple. Oamenii ar trebui să ştie că acum, în 2022, totul se face mult mai repede. Adică nu mai plecăm fără un dinte acasă.

Nu există: Eşti în tratament stomatologic şi nu mai ieşi două săptămâni din casă. Nu există aşa ceva. Acestea erau posibilităţile din trecut. Acum se pot face lucrări provizorii care să arate suficient de bine astfel încât pacientul să meargă la serviciu, să mănânce sau să zâmbească.

Gestul simplu care face diferenţa în sănătatea dinţilor

Este un gest atât de simplu, care face atât de mult. Contează enorm de mult să ne spălăm pe dinţi de două ori pe zi. Mă întreabă pacienţii ce trebuie să facă acum dacă au faţeta dentare sau implanturi. Le spun clar: Igienă.

Igiena dentară este extrem de importantă. Recomand ca mijloc auxiliar de igienizare irigatorul bucal. Este practic un duș în miniatură. Este extrem de eficient pentru că apa pătrunde peste tot. Este sfânt.

Rolul alimentaţiei în sănătatea dinţilor

Întotdeauna alimentația va avea un rol important în starea de sănătate a întregului organism, dar și a dinților. Consumul de brânzeturi este extraordinar de indicat. Este şi un motiv pentru care francezii mănâncă celebrele brânzeturi la finalul mesei. 

Brânzeturile au acțiune puternică anti-carioasă, deci protejează dinții de cari. Fructele fibroase, la fel, sunt un mijloc de igienizare în sine. Dacă suntem în oraș, am luat prânzul undeva şi au rămas resturi alimentare, dacă mâncăm un măr sau un morcov vom constata că deja toată cavitatea orală se simte altfel.

Obiceiurile zilnice care îngălbenesc dinţii

Este o realitate 100% că dinţii se îngălbenesc de la vin roşu sau fumat. Şi este şi normal să fie aşa, pentru că dinţii nu sunt ca sticla. Există microfisuri naturale şi tot felul de mici defecte la suprafaţa dintelui, iar alimentele colorate vor pigmenta smalţul dentar.", a mai spus medicul.

×
x close