”În primul rând, cred că ar trebui să fim realiști și să ne setăm niște așteptări corecte în ceea ce privește sărbătorile. Chiar dacă nu vom mai putea face lucrurile pe care le făceam în trecut, ar trebui să ne bucurăm de fiecare lucru simplu, ar trebui să păstrăm legătura, chiar și virtuală, cu cei apropiați și să încercăm să facem cât mai multe lucruri care ne fac plăcere.
Cred că ne-am obișnuit deja cu pandemia și cu modul acesta de întâmplare a evenimentelor. Ne-am obișnuit să nu mai mergem la petreceri foarte numeroase, ne-am obișnuit să petrecem într-un cadru restrâns și poate e mai sănătos și mai bine așa și poate ar trebui să ne setăm așteptările în sensul ăsta. Acum nu cred că trebuie să fim absurzi și să ne închidem singuri în camere și să petrecem doar virtual, ci pur și simplu să ne luăm niște măsuri de precauție, să ne testăm și să încercăm totuși să ne bucurăm de sărbători pe cât posibil.
Ponturi pentru o gândire pozitivă de sărbători
Asta cu gânditul pozitiv nu cred că ajută, ci mai de grabă aș spune să gândim realist. Dacă ne gândim corect, punem totul într-un context logic și setăm așteptările corect, eu zic că putem să ne bucurăm de sărbători. A gândi pozitiv poate duce către eșec. Poate crea așteptări nerealiste, care mai rău o să ne facă să suferim ulterior. De aceea e bine să ne aștreptăm la puțin și poate să primim mai mult.
(...) Shopping-ul compulsiv făcea bine, cel puțin unora dintre noi le făcea bine. Acum s-a mutat în online, putem să continuăm să îl facem. Într-o variantă virtuală, putem să ne cumpărăm cadouri sau putem face celor dragi cadouri în continuare, nu cred că va exista vreo restricție în sensul acesta și în contextul actual nu cred că va exista vreo restricție prea mare în a merge fizic să facem cumpărături.
Cadourile ajută psihicul
Cred că poate ajuta să îți faci ție un cadou sau să faci o faptă bună, să dăruiești cuiva ceva în plus. Te poate ajuta și își dă cumva, îți readuce acel context de normalitate pe care poate că l-am uitat odată cu apariția pandemiei.
Pandemia nu ar trebui să ne schimbe atât de mult comportamentele, adică ar trebui în continuare să ne bucurăm de lucruri, ar trebui în continuare să ne planificăm vacanțe, dar cu un simț ar realității poate un pic mai aplicat decât o făceam înainte, pentru că există anumite limitări. Ar trebui să ne informăm mai mult, dar fără a cădea în cealaltă extremă, unde cititul prea mult, prea multe știri ne pot crea anxietăți. Lucrurile astea pot fi normale sau pot fi contextualizate astfel încârt să avem o calitate a vieții și a sărbătorilor pe cât de bune posibil”, a declarat psihologul Mihai Bran pentru Antena 3.