Alte cauze sezoniere ale tensiunii arteriale crescute includ creșterea în greutate și scăderea activității fizice, care sunt frecvente în timpul iernii.
Dacă știţi că aveţi deja hipertensiune, e bine să monitorizați valorile tensiunii arteriale pe măsură ce anotimpurile se schimbă și să cereţi neapărat sfatul medicului dacă vă simțiţi bine. Este deosebit de important să nu faceţi nicio modificare în ceea ce privește medicația fără să aveţi înainte aprobarea medicului.
"Reacția organismul lui la frig este să facă vasoconstricție, adică vasele să se strângă și evident presiunea arterială să crească. Acest lucru este un lucru fiziologic pe care îl experimentăm toți atunci când ne expunem la temperaturi scăzute. Mai ales dacă este o furtună. Adică nu doar temperatură scăzute, ci vânt puternic și condiții meteo deosebite.
La hipertensivi, această reacție normală a organismului este augmentată. Adică avem o creștere suplimentară a tensiunii arteriale și există o categorie de hipertensivi la care acest tip de reacție este și mai mare: acei hipertensiv care ne spun că au o variație mare a tensiunii arteriale în mod obișnuit. Adică persoanele care își cresc tensiune arterială în circumstanțe de tipul: stres, emoții, stări de tensiune, suprasolicitări de orice fel.
Aceste persoane trebuie să fie cele mai avizate asupra riscului de a-și crește tensiunea atunci când se expun la condiții meteo deosebite. Pentru că studii recente au arătat că, această categorie de persoane care au o variabilitate a tensiunii arteriale crescut, au, evident, și în situația asta, un răspuns presor excesiv, adică o creștere mare a tensiuni arteriale.", a explicat cardiologul Silviu Dumitrescu.
Cum putem menține tensiunea arterială în limitele normale:
- o dietă sănătoasă
- exercițiile fizice regulate
- menținerea unei greutăţi normale
- limitarea consumului de alcool
- evitarea fumatului
- gestionarea stresului
De ce variază tensiunea arterială în diferite anotimpuri:
- modificări ale: - vremii, temperaturii, luminii solare, activității fizice
- schimbări în dietă
- niveluri de stres
Factorii de risc pentru hipertensiunea arterială:
- vârsta înaintată
- istoric familial
- obezitatea
- dieta bogata în sodiu
- lipsa activității fizice
- stresul în exces
- consumul excesiv de alcool
Pentru a evita riscurile cardiace asociate cu iarna, asigurați-vă că:
- vă îmbrăcați gros (mai ales să vă acoperiți capul, urechile, degetele, picioarele)
- evitați efortul fizic intens
- nu consumați băuturi alcoolice
Reguli pentru cardiaci iarna:
- hainele groase sunt indispensabile
- să nu inhaleze aerul rece
- nitroglicerina, pentru cazul în care li se face rău
- evitarea iesitului din casa pe ger
- fără alcool, tutun
- vaccinarea antigripală