Sunt diferenţe surprinzătoare bărbaţi versus femei. Inima unei femei arată exact ca a unui bărbat, dar există deosebiri semnificative. De exemplu, bolile nu afectează la fel femeile ca bărbaţii.
"Vârsta de apariție a acestor boli este după apariția menopauzei, ceea ce înseamnă că estrogenii secretați în timpul vieții active, protejează prin efectul lor metabolic asupra vaselor de sânge.
Și, într-adevăr, femeile dezvoltă aceste boli cardiace. Vorbim de infarct miocardic, de atac de cord, accident vascular după vârsta de 50 de ani. Ce aș vrea să spun este că acești hormoni sunt, într-adevăr, să zic așa, un plus benefic pentru femeie, însă nu ne feresc deloc de această boală.
În cazul bărbaților, vasele afectate sunt vasele mari, arterele inimii cele mari, în timp ce femeile au afectate vasele mici.
Factorii de risc sunt obezitatea, sedentarismul, dislipidemie, hipertensiune arterială, fumatul, consum excesiv de alcool, droguri, stresul.
Mai mult decât atât, subliniez diabetul zaharat, care din păcate, la femei, provoacă ravagii și afectează vasele mici foarte devreme. Mare atenție la zahăr și sare.
Femeile, spre deosebire de bărbați, au simptome atipice, au o senzație de disconfort față de durerea aia în piept pe care o au bărbații. Femeile au acel disconfort pe care nu-l iau în seama, au o durere în piept care trece sau au o lipsă de aer instalată sau au un disconfort abdominal.
Inima pompează 5 litri de sânge pe zi, dar sunt echivalenți cu 90.000 km de vase de sânge și cu înconjurul pământului de două ori, adică atât lucrează ea într-o zi.
Contraceptivele orale au risc de tromboză. Când spui tromboză, spui apariția de cheaguri la nivelul vaselor de sânge și, bineînțeles, și la inimă.
Consumul de sare să fie mult mai mic decât la bărbați și nu numai, mai ales dacă ai o patologie, cu atât mai mult de hipertensiune arterială.", a spus medicul.
Bolile de inimă se manifestă și au cauze diferite la femei și bărbați, însă măsurile de prevenție sunt aceleași, la fel de importante.