Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Experimentul care te ajută să recunoşti fructele și legumele toxice

Experimentul care te ajută să recunoşti fructele și legumele toxice

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:38 12 Apr 2023 Modificat la 11:43 12 Apr 2023

"Nitriţi pe care producătorii îi folosesc în exces sunt foarte dăunători pentru organismul nostru. Nitraţii ingeraţi de către corpul nostru se transformă în nitriţi şi devin foarte periculoşi. În urma ingerării pot apărea probleme gastrointestinale sau chiar dezechilibre metabolice.

Cele mai periculoase sunt fructele şi legumele care iau contact direct cu solul, precum cartofii, căpşunele. Vom testa pe rând câteva fructe şi legume să vedem dacă sunt în limitele normale. Autoritatea Mondială a Sănătăţii ne recomandă un consum de maxim 60mg/kg corp." a spus medicul Oana Ciuhureanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN.

Experiment cu pepenii verzi/galbeni

Înainte de a-i consuma, puneţi o bucăţică de pepene într-un pahar de apă fiartă, răcită la temperatura camerei. Peste un anumit timp, dacă apa e curată (uşor tulbure), înseamnă că produsul e bun de consumat. Dar în cazul în care apa se colorează un pic, mai bine aruncaţi-l!

Semne că plantele au absorbit cantităţi mari de nitraţi

  • frunze mari;
  • frunze îngroșate;
  • tulpini puternice, de culoare verde intens.

Important de știut

  • frunzele mărarului, pătrunjelului conţin cu 50 – 60% de nitraţi mai puţin decât tulpinile acestor plante;
  • frunzele verzii roşii – cu 70% mai puţin decât cotorul.

Culturile agricole cu o cantitate mai mare de nitraţi

  • salata;
  •  sfecla;
  •  varza;
  •  pătrunjelul;
  •  mărarul;
  •  morcovul;
  •  ridichea;
  •  ceapa verde.

"Totodată, trebuie să știm că cantitatea de nitriți este mai mare în apropierea frunzelor.

Fructele şi legumele care au un aspect perfect pot avea, din păcate, o cantitatea foarte mare de nitraţi. În pieţe, ar trebui să alegem fructele şi legumele care nu au un aspect aşa perfect.

Şi pentru că vine Sărbătoarea Paştelui, carnea de miel ar trebui să o luăm dintr-un loc asigurat și să fie dintr-o sursă cât mai bio și cât mai sănătoasă. 

Este recomandat să alegem carnea unui miel de cel mult două luni, iar greutatea lui să nu depăşească 12-14 kg. Culoarea cărnii trebuie să fie roşiatică şi să nu fie lipicioasă.

Pentru a vedea dacă ouăle sunt proaspete avem testul cu apa. În momentul în care oul plutește înseamnă că este vechi. Un ou proaspăt se duce la fund și asta înseamnă că putem să-l consumăm și putem să-l dăm întregii familii.", a mai spus medicul Oana Ciuhureanu.

Așadar, în condițiile vieții actuale, responsabilitatea pentru sănătatea noastră nu revine exclusiv producătorilor sau medicilor, ci în primul rând fiecăruia dintre noi. Așa că mare grijă unde vă faceți cumpărăturile, mai ales acum, înainte de Paște.

Sfaturi practice pentru a nu ne intoxica cu nitrați

  • nu mâncaţi rădăcinile/cozile plantelor;
  • nu mâncaţi miezul verde de lângă coaja pepenilor;
  • alegeţi legumele mai ”urâte”, dar sănătoase;
  • țineţi legumele în apă înainte de a le găti;
  • evitaţi legumele crescute în sere;
  • păstraţi legumele/fructele în frigider.
×
x close