Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Exerciţii de logopedie în caz de AVC. Cât de importantă este susţinerea familiei | Logoped: "Învaţă din nou să vorbească"

Exerciţii de logopedie în caz de AVC. Cât de importantă este susţinerea familiei | Logoped: "Învaţă din nou să vorbească"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:45 27 Iun 2022 Modificat la 11:45 27 Iun 2022
New Project - 2022-06-27T114123.008
Exerciţii de logopedie în caz de AVC. Cât de importantă este susţinerea familiei | Logoped: "Învaţă din nou să vorbească" Sursa foto: Antena 3
În momentul în care se produce un accident vascular cerebral, persoana respectivă pierde capacitatea de a comunica. Accidentele vasculare ischemice sunt cele mai des întâlnite în cazul pacienților cu afazie.
 
El nu mai reușește să aibă capacitatea de a comunica. Înțelege foarte bine ce se întâmplă cu el, răspunde la instrucțiuni, poate să arate ceea ce vrea sau dacă este întrebat unde sunt anumite obiecte, însă nu are capacitatea de a articula, are probleme de deglutiție.", a spus Carmen Grigorescu Hotar, luni, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Cum este afectat limbajul în cazul unui pacient cu AVC

Pacientul cu AVC nu își dă seama cum se formează sunetele, cum ar putea să miște gura sau să respire sau să miște limba astfel încât să iasă acele sunete pentru a verbaliza. Este foarte important ca după un accident vascular, pacientul să înceapă terapia logopedică încă de când este în spital.
 

Terapia, necesară în caz de accident vascular cerebral

Cu cât trece timpul, cu atât șansele de vindecare sunt mai puține. După ce ajunge pacientul acasă, este foarte important să continue această terapie.
 
Evaluăm de la o ședință la alta, dar lor le dăm niște teme pentru acasă, pentru că e ca și cum mergi la sală și spui că vrei să faci mușchi, nu ai cum să faci asta dacă nu faci acest antrenament în fiecare zi și atunci în cadrul cabinetului, pacientul este învățat cum să își poziționeze limba.
 
Vor fi exerciții de exemplu, dacă pacientul nu reușește să ridice limba sus, nu va putea emite sunetul "L", iar dacă nu va putea apropia buzele, nu va putea emite sunetul "M" și așa mai departe. El nu își dă seama cum poate să facă lucrurile astea pentru că a pierdut aceste achiziții și vom începe cu limbajul ca și cum ar fi un bebeluș.

Mai este masajul facial pe care noi îl facem. Sunt tot felul de exerciții legate de aparatul fun-articulator. Se începe cu reeducarea respiraţiei, de la băut cu pai sau suflarea în diferite obiecte.

Învaţă şi cum să-și folosească practic organele ca să poată să vorbească din nou. Recuperarea durează câteva luni.

Importanţa ajutorului familiei în caz de recuperare după AVC

Familia este foarte importantă, însă am văzut că de multe ori își pierd și răbdarea pentru că este o muncă de ani de zile și la un moment dat motivația scade, pentru că în AVC-uri vorbim în general despre persoane peste 60 de ani.
 
Este foarte important cât de repede s-a acționat și cum a răspuns la această intervenție. Exerciţiile se fac zilnic. Sunt niște exerciții oral-motorii, cumva ei o iau în joacă, suflă în baloane, vibrează buzele, Se strâmbă în oglindă astfel încât să pună în mișcare mușchii.
 
Majoritatea au probleme și de deglutiție, adică de înghițire. Și cu cât pacientul nu folosește limbajul, cu atât musculatura este din ce în ce mai slab
dezvoltată și ei ajung să se înece cu alimentele", a mai spus logopedul.

×
x close