Expertul în boli metabolice și nutriție Simona Carniciu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN, despre mâncatul în exces şi efectele sale pe termen lung.
"Acea senzație ușoară de sațietate este momentul în care ar trebui să ne oprim, de fapt, din mâncat.
Pe termen lung, mâncatul în exces produce efecte negative în organism. În primul rând, se măreşte stomacul. Stomacul este ca un cimpoi, în care dacă sufli, se măreşte.
Dacă acea persoană are o siluetă suplă, peste vreo cinci sau zece ani, persoana respectivă va mânca de două ori mai mult.
Probleme care pot apărea dupa mesele copioase
- indigestia
- balonare
- dispepsia
Efecte nocive ale mâncatului în exces
- exces de grăsime corporală
- perturbarea reglării foamei
- crește riscul de îmbolnăvire
- flatulența excesivă și balonarea
- somnoros și fără putere
În al doilea rând, atunci când mâncăm mult, când mâncăm nesănătos, cu alimente care nu sunt din gama antiinflamatoare, atunci aducem în organism acea inflamație cronică.
Această inflamație, fie că pornește din prea multă substanță, ori că pornește din faptul că ajungem să dăunăm peretelui intestinal și avem acel sindrom pe care îl știm intestinul permeabil, este clar că într-un final avem inflamație cronică peste tot în corp.
Ideea este că peste ani și ani = boli cronice. Ne întrebăm de ce avem atât de multă hipertensiune, cancer, diabet zaharat, tot felul de boli de inimă, tot felul de boli neurologice. De aici pornesc lucrurile.
De pildă, ronţăitul între mese este periculos, în primul rând că mai este o altă masă percepută de organism și, de obicei, acest ronțăit nu se oprește la trei alune.
Acel ronţăit se întinde poate şi pe jumătate de oră, o oră. Noi trebuie să ținem cont că de fiecare dată când mâncăm se eliberează niște hormoni la nivel intestinal. Plus că atunci când ronţăim aducem un raport caloric pe lipide, de carbohidraţi de tot felul.
Ce facem dacă am mâncat prea mult
- aplicarea în picioare a câtorva tehnici simple de respirație profundă
- un pahar cu apă
- o plimbare
- următoarea masa trebuie să fie una „ușoară”
- mâncați încet, porții mici
Ce să nu facem daca am mâncat prea mult
- nu ne așezăm imediat pe canapea în fața televizorului
- evitarea somnului
- evitarea gustărilor și tentația de a continua să ronțăiți
- fără exerciții fizice intense, pentru a compensa
- fără băuturile carbogazoase
Este foarte important să ne hidratăm. Să bem cât mai multă apă ca să putem să eliminăm cât mai repede produșii finali ai digestiei.
Am putea să ne mișcăm puțin. Dacă nu reușim în seara festinului să plecăm acasă pe jos, atunci să încercăm să ne plimbăm a doua zi.
Putem bea o limonadă cu ghimbir care ajută digestia. Putem să ne pregătim un suc de ananas. Ananasul este binecunoscut pentru proprietățile sale în acest sens.
Este bine să sărim măcar o masă. În seriile în care abuzăm de mâncare, primul lucru la care ne gândim dimineaţa este mâncarea. Și este un paradox. Nu mâncați în special seara mult și dacă da, treceți peste acea senzație de foame care vine dimineață.
Cele mai sănătoase persoane din lume sunt cele care mănâncă foarte puțin. Trebuie să înțelegem că organismul este mai adaptat genetic la foame. Prin urmare, mai bine mai puțin și de calitate, decât mult și prost.
Patru ore cel puțin pauză între mesele principale și doar trei mese pe zi. Înainte de somn aveți nevoie de cel puțin trei ore în care să nu mâncați. Încercaţi să aveţi preocupări toată ziua care să vă țină departe de mâncare.