Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum scăpăm de durerile cronice atunci când medicamentele nu ne mai ajută | Dr. Papaianu: "Se imprimă în creier"

Cum scăpăm de durerile cronice atunci când medicamentele nu ne mai ajută | Dr. Papaianu: "Se imprimă în creier"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 18:44 10 Apr 2023 Modificat la 18:51 10 Apr 2023

"Durerile cronice se ocupă cu durerile care persistă, spre deosebire de durere acută, care durează mai mult de trei luni și se termină prin vindecarea pacientului.

Durerea cronică persistă mai mult de trei luni și pacientul începe să aibă probleme și din punct de vedere emotional. Se produce acest fenomen pe care noi îl numim hipersensibilizare centrală.

În momentul în care un pacient suferă de o durere cronică va avea stări de anxietate, stări de depresie. Această durere va fi din ce în ce mai greu de tratat dacă nu este abordată la timp.

Durerea cronică apare la 20% din pacienți. Este vorba despre dureri permanente sau intermitente. Predomină patologiile osteoarticulare, durerile de spate, sciatica, durerile de genunchi și tot așa.

Există totodată foarte multe dureri neuropate, dureri postoperatorii, dureri la nivelul sistemului muscular care pot fi localizate, vorbim și de durerile la nivelul extremității cefalice, cefaleele, nevralgiile faciale, nevralgiile de trigemen algia vasculară a feţei.", a spus medicul ATI Monica Papaianu, luni, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Durerea cronică poate avea localizări multiple

  • cap - cefalee, nevralgia occipitala, durere tip cluster
  • spate
  • umăr
  • articulară
  • toracică
  • pelvină
  • inghinală
  • abdominală

Durerea poate fi provocată de afectiuni multiple

  • hernia de disc
  • neuropatia diabetică
  • afectiuni vasculare 
  • pancreatita cronică
  • afecețiuni oncologice
  • diferite intervenții chirurgicale

În cadrul centrelor de terapie a durerii, nu vorbim neapărat despre o vindecare, ci vorbim despre o ameliorare a calității vieții. Scopul nostru atunci când avem un pacient în centrul de terapie a durerii, este acela de a diminua durerea cu 50-60%

Contează și echilibrul nostru interior în cazul durerilor. Contează cum suntem noi în interior. Atunci când suferim de o durere cronică, echilibrul nostru interior este primordial.

Durerea cronică se poate instala după un accident, după o operație care nu a fost reușită. Cu toate acestea, de multe ori nu avem cauze pentru care o anumită patologie se transformă în durere cronică. Noi, în centrele de terapie a durerii, lucrăm întotdeauna pe patru axe de tratament.

Este foarte important să avem o activitate fizică regulată. În cazul anumitor patologii este important să beneficiem de ședințe de kinetoterapie, fizioterapie. În România, avem marea șansă să avem o rețea întreagă de băi și de cure termale care pot fi foarte benefice.

După cum spuneam, este important să lucrăm pe axa minții. Deci, tot ce înseamnă terapii cognitiv comportamentale. Nu trebuie să ne mai fie frică să mergem la psiholog, la psihiatru, pentru că durerea cronică se imprimă în creier și nu putem să rezolvăm toate aceste lucruri singuri.

Știm astăzi că ne putem antrena creierul așa cum ne antrenăm mușchii prin aceste terapii cognitive-comportamentale. De fapt, învățăm creierul să se defocalizeze de la durere, să nu mai fie atent la durere prin diverse tehnici și metode.

Axa socială este foarte importantă, adică ceea ce face pacientul în context de familie, în contextul lui de lucru, pentru că de multe ori pacienții dureroși cronici care suferă de ani de zile, câteodată sunt desocializați.

Există astăzi cercetări foarte clare în domeniul neurofiziologiei. Știm exact unde sunt centrii care percep durerea la nivel cerebral. Și știm astăzi că durerea cronică schimbă pur și simplu structura cerebrală.

Deci, dacă facem un RMN funcțional, vedem activitatea creierului la un pacient cu o durere acută. Vom vedea că toate centrele subcorticale, cele care răspund la emoții, la anxietate, la tristețe, sunt de asemenea implicate în acest fenomen și, de aceea, este important ca durerea cronică să fie abordată multimodal și interdisciplinar.

Țări precum Germania și Franța au constituit centre de terapie a durerii. La ora actuală, sunt cam 550 de astfel de centre în Germania și cam 300 centre de terapie a durerii în Franța. Noi suntem, din păcate, departe. Avem două centre și câteva mici locuri unde se mai tratează durerea cronică, deci trebuie făcute progrese în acest sens.

Mesajul cel mai important este să ne reamintim că medicamentele nu pot rezolva totul, mai ales în cazul durerii cronice, că trebuie să lucrăm pe axa corp-minte, pe axa psihocorporală, să facem lucruri pentru a fi bine cu corpul. a mai spus medicul ATI Monica Papaianu.

"Durerea face parte din viata”, “Dupa o vârstă e normal să te doară ceva”. Acestea sunt doar cateva expresii pe care le auzim adesea in jurul nostru. Multe dintre ele ne sunt transmise inca din copilarie. Durerea este cea mai degradanta si cea mai umilitoare experienta, iar acceptarea ei ca “normala" este o atitudine cel putin irationala. 

Medicina Durerii, arsenal propiu de proceduri diagnostice și terapeutice

  • injecții/infiltrații locale/regionale 
  • proceduri intervenționale mini-invazive sub ecran radiologic
  • medicină alternativă/complementară: electroacupunctură, neuromodulare periferică
  • consiliere psihologică cognitivă
  • kinetoterapie
×
Parteneri
x close