Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Este sau nu nevoie de a treia doză de vacin anti-COVID. Dr. Andrei Baciu: "Sunt două ipoteze de lucru"

Este sau nu nevoie de a treia doză de vacin anti-COVID. Dr. Andrei Baciu: "Sunt două ipoteze de lucru"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 11:10 11 Iun 2021 Modificat la 11:10 11 Iun 2021
o_1f7t0g16b12slv9ljtp1qoc1tiid.jpg
Sursa foto: Antena 3

Se vorbeşte, în ultima vreme, tot mai multe despre necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID, însă, în realitate, nu se ştie dacă este necesar acest lucru.

"Sunt două ipoteze de lucru, cele mai probabile, pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Vorbim de persistenţa imunităţii generate de vaccinarea cu cele două doze.

Avem câteva date pentru vaccinul produs de Pzifer/Biontech şi Moderna, avem datele de eficacitate la şase luni care ne spun că aceste vaccinuri sunt eficace într-o proporţie de peste 90%. 

Când am putea avea nevoie de a treia doză de vaccin

Nu a trecut suficient de mult timp, ca să putem spune că vaccinurile sunt eficiente mai mult timp, însă pe măsură ce timpul trece de la primele persoane vaccinate şi imunizate, o să putem să venim cu date", a explicat vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu, vineri, la Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Aşadar, încă nu se ştie dacă va mai fi nevoie de o a treia doză, însă cu siguranţă serul ne apără de o formă severă a bolii.

"Graficul de până acum ne face să fim încrezători că această imunitate va fi păstrată şi peste aceste şase luni.

Mai există şi o altă variantă luată în calcul, o altă opţiune, în care vaccinurile sunt sigure într-o competiţie cu dezvoltarea de mutaţii la nivelul Sars CoV-2 care apar predominant în zone unde vaccinarea nu a atins un procent semnificativ din populaţie.

E sau nu nevoie de testarea anticorpilor după vaccinare

Sunt aceste două situaţii care pot să se traducă în necesitatea unei a treia doze, însă pentru moment nu există o recomandare în acest sens, rămâne de văzut", a adăugat medicul, care este şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Important este că noi, ca cetăţeni europeni, în România, o să avem acces rapid la vaccin, dacă va fi nevoie de o a treia doză, a asigurat dr. Baciu.

Cât priveşte testarea anticorpilor după vaccinare, medicul spune că puteam recurge la această analiză pentru curiozitatea noastră, însă nu este o necesitate.

"Putem să facem şi aceste analize pentru determinarea titrului de anticorpi, dar aş recomanda prudenţă, pentru că încă nu există o standardizare, nu e o necesitate", a completat dr. Andrei Baciu, vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România.

De ce facem COVID după vaccinare. Dr. Andrei Baciu lămureşte motivele pentru care unele persoane nu dezvoltă anticorpi

Vaccinul anti-COVID oferă o protecţie mare împotriva acestui virus, de peste 95%, însă sunt şi excepţii. Există persoane în cazul cărora serul nu ajută la imunizare.

"Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare.

La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă", a spus vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu.

×
x close