Academicianul Victor Voicu, profesor de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie clinică, a vorbit, în exclusivitate în rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, despre detoxifiere, care este din ce în ce mai populară în ziua de azi.
Potrivit profesorului, organismul își face detoxifierea singur, nefiind nevoie de alte procese, suplimente sau intervenții din exterior.
”Toate substanțele sunt toxice, numai doza diferențiază. Orice substanță este toxică dacă este în cantitate prea mare.
”Detoxifierea este o prostie”
Iar detoxifierea este o prostie. Organismul detoxifică prin două mecanisme. Acesta metabolizează, adică transformă substanța toxică, adică ”o taie în bucăți” și se elimină pe cale urinară. Și ca să se elimine pe cale urinară, cum trebuie să fie substanța? Hidrosolubilă. Adică să se dizolve în apă. Dacă substanța este grasă, ea se transformă în grăsime și se întoarce înapoi în organism.
Și în intestin este la fel. Dacă este foarte liposolubilă, ea se absoarbe din intestin și se duce din nou în organism. Deci odată cu conținutul intestinal care se evacuează, toate deșeurile se elimină. Pentru că le elimină ficatul prin căile biliare, bilă, care se varsă în duoden, și în intestin, și se evacuează.
De aceea nu trebuie să fii nici constipat, pentru că toate acele substanțe se rețin, și se absorb din nou și reintră în circuit fără să se elimine. Și nu se produce așa zisa detoxifiere. Deci funcțiile normale înseamnă și detoxifiere”, spune profesorul.
”Organismul are metabolism. Ce înseamnă asta? Metabolismul este principala diferență și caracteristică prin care organismul se detoxifică. Transformă substanțele toxice, prin mecanisme despre care nu intrăm în detalii, le face hidrosolubile și se elimină pe cale urinară sau digestivă. Asta înseamnă, de fapt, detoxifierea.
Aparent este o nimica toată, dar ca să facă treaba asta organismul trebuie să aibă funcțiile integre, și să nu exagerezi niciodată cu cantitățile. De ce să mănânci mult, mai mult decât trebuie? 1 gram de proteine / kilogram corp pe zi. Ce înseamnă asta? 70 - 80, hai să spunem 100 de grame de carne într-o zi. Păi dacă tu mănânci cinci fripturi, cum mai tranșezi problema asta?” a mai explicat profesorul Victor Voicu în rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.