Medicul Radu Ţincu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre cele mai comune chimicale care ne afectează corpul uman, dar şi despre pericolul la care ne putem expune dacă folosim produse cosmetice destinate animalelor.
"Avem o serie întreagă de produse care pot să elimine acești paraziți sau să trateze anumite patologii dermatologice. Nu este nevoie să folosim produse dedicate animalelor sau produse chiar pentru agricultură. Sunt foarte mulți care au folosit produse pentru dăunători în încercarea de a stârpi anumite insecte din locuințele lor.
Pielea umană are alte caracteristici. Avem o piele mai subțire decât a animalelor. Din păcate, aceste substanțe pot fi absorbite cu mare rapiditate prin piele. Pe de altă parte, ele se și depozitează în țesutul celular subcutanat. Asta înseamnă că odată ce ne-am expus, ele rămân acolo și pot să-și exercite toxicitate o perioadă mai lungă de timp. Pielea copiilor este mai subțire și mai bine vascularizată comparativ cu cea a adulților și atunci vor prelua o cantitate mai mare de toxic.
Dacă totuși s-a produs o expunere, ar trebui să realizăm decontaminarea cutanată, adică să spălăm respectivul pacient cu apă la temperatura camerei timp de 20, 30 de minute, chiar și la nivelul capului.
Cele mai comune chimicale care afectează corpul uman
- chimicale care poluează aerul (sageata) Particulate Matter: sulfat, nitraţi, amoniac, clorură de sodiu, carbon negru, praf mineral, apă
- arsenic
- azbest
- benzen
- mercur
- pesticide foarte toxice
Dacă apar simptome de toxicitate, trebuie să ajungem de urgenţă la spital. Insecticidele organofosforice pot ucide atât adulți, cât și copii, pentru că ele inhibă enzima implicată în metabolizarea acetilcolinei, lucru care va duce la apariția fie a come, fie a unor tulburări cardiace care pot produce stop cardiac.
Nu putem folosi un produs de cosmetică dedicat animalelor pentru uz uman. Este evident că acolo sunt alte substanțe, sunt alte concentrații.
Știm că resimțim poluarea aerului mult mai intens, mai ales în marile orașe, unde există anumite modificări climatice care duc la persistența acestor gaze toxice în interiorul orașelor. Aici vorbim de particule PM 2,5 și 10 care ajung la nivelul căilor respiratorii și produc inflamație. Vorbim de oxizi de azot, vorbim de dioxid de sulf, care sunt substanțe alergizante și inflamatorii care nu fac altceva decât să le creeze probleme celor cu boli respiratorii cronice, iar copiii lor să îi facă mai vulnerabili în a dezvolta anumite alergi respiratorii.
Este bine să evităm zonele aglomerate în această perioadă și, evident, dacă avem la dispoziție anumite aplicații care să ne arate calitatea aerului, să alegem acele zone unde avem o calitate bună a aerului.
Numai anul acesta, aproape 70 de persoane au ajuns de urgență la spital după ce au ingerat substanțe toxice ori după ce s-au spălat cu produse de uz veterinar. În trecut, se înregistrau cel mult 10 astfel de cazuri într-un an.