Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate De ce apare senzația de oboseală când este foarte cald afară. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Asta trebuie să faceți! Aici e cheia!”

De ce apare senzația de oboseală când este foarte cald afară. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Asta trebuie să faceți! Aici e cheia!”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 12:00 28 Iun 2024 Modificat la 12:00 28 Iun 2024
oboseala canicul?
Oboseala pe timp de caniculă. Sursă foto: Tanja Ivanova / Getty Images

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, în exclusivitate la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3, de ce apare senzația de oboseală atunci când este foarte cald afară dar și ce trebuie să facem în această situație. 

”Apare deshidratarea, pentru că am scos apa din noi și atunci tot organismul funcționează în apă. Nemaiavând apă, nu mai putem funcționa. Și atunci se mai întâmplă fenomenul de lene, de oboseală, de lentoare, îți vine să adormi pe stradă. Noi nu putem influența clima României, dar putem lupta împotriva caniculei, putem preveni evitând să ieșim la maximul de căldură care este pe bulevardele din București sau în zonele în care avem de lucru. Cel puțin până după ora 17:00-18:00 după amiază”, susține prof. dr. Vlad Ciurea. 

Iar alimentația este extrem de importantă pe vreme de caniculă. 

”Trebuie să mâncăm foarte ușor, fructe, fructe, cât mai multe fructe. Aici este cheia. Nu putem să mâncăm carne grea. Chiar dacă ne face plăcere acel miros de mici, îi lăsăm pentru mai târziu. Trebuie să mâncăm foarte ușor. Lichide multe și fructe ca să ne ținem și creierul în activitate și întreg organismul să poată funcționa”, mai spune prof. dr. Vlad Ciurea. 

Potrivit renumitului neurochirurg, canicula afectează puternic tot organismul și în special creierul.

”Acest fenomen, care se numește caniculă, afectează întreg organismul. Iar noi, care totuși suntem într-o climă temperată, dintr-o dată avem căldură, peste căldură, peste căldură și atunci când anumite temperaturi se mențin ridicate, apare fenomenul de caniculă. Canicula înseamnă acest val de aer cald, nu mai este niciun fel de boare de vânt, de răcoare, și afectează întreg organismul, nu numai creierul. Respirația, digestia, pielea, totul suferă!

”Partea cerebrală suferă imens din cauza caniculei”

În ceea ce privește partea cerebrală, partea cerebrală suferă imens din cauza caniculei. De aceea nu se poate lucra în caniculă. Și de aceea persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă. După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin, fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă ca să nu stai în acel soare puternic care te afectează cerebral și care se numește caniculă. 

”Căldura perpendiculară asupra craniului este ca și cum am expune creierul la un cuptor”

Toți am fost în țări arabe, toți am văzut ce se întâmplă. E groaznic. Pe cât de frumos este Dubaiul, atât de mare este canicula în acest moment. Și atunci trebuie să ne protejăm. Cea mai bună protecție este să nu ieșim afară la orele respective. Este foarte greu. Dar dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să ne protejăm în general capul, cu aceste pălării albe care ne fac foarte bine și să bem lichide și să nu stăm mult în soare puternic. Pentru că substanța aceea nobilă, substanța cerebrală, va fi expusă acestei călduri excesive și orice persoană înțelege că această căldură excesivă, când am intrat într-o cameră caldă, caldă, caldă, tot organismul suferă. Dar căldura perpendiculară asupra craniului, a cutiei craniene, a pielii capului, asupra firului de păr și asupra creierului este ca și cum l-am expune la un cuptor” a explicat renumitul medic în cadrul rubricii ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN. 

×
x close