Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cuvintele care ne pot însănătoși creierul | "Dacă oamenii ar înțelege, multă lume ar fi mai fericită"

Cuvintele care ne pot însănătoși creierul | "Dacă oamenii ar înțelege, multă lume ar fi mai fericită"

Terapeutul Oana Berdilă ne spune ce este neurocoaching-ul și cum putem prin intermediul acestuia să ne antrenăm creierul, astfel încât să fim sănătoși. Emoțiile negative aduc boala.

sfat de sanatate
Cuvintele care ne pot însănătoși creierul | "Dacă oamenii ar înțelege, multă lume ar fi mai fericită" Sursa foto: Sfat de sănătate
de Andreea Cigolea    |    15 Aug 2022   •   11:26

Terapeutul Oana Berdilă ne învață cum să ne antrenăm creierul astfel încât să nu ajungem la boli. Totodată ea explică și cum ne putem influența emoțiile într-o manieră pozitivă.

"Ne antrenăm creierul. De ce? Pentru că creierul este sistemul central de comandă a tot ce se întâmplă în corpul nostru. El este cel care generează absolut fiecare celulă din corpul nostru, iar o funcționare corectă a lui poate să-ți dea starea aia de bine. 

Altfel, fie că vorbim de emoții negative, fie că vorbim de gânduri negative, înseamnă boală și înseamnă de fapt depresie" a explicat aceasta în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

Dacă am folosi creierul pentru a înțelege emoția, ne-am liniști

"În primul rând trebuie să înțelegem că există cel puțin trei zone mari ale creierului. Adică vorbim de zona emoțională, acel creier limbic pe care-l au toate animalele și care au niște emoții, care se numesc afecte primare și acestea sunt frică, furie, căutare, sex.

De asemenea, ideea de a ne juca și de a învăța prin joacă sau protecția. Toate aceste emoții noi le căutăm instinctiv. Avem în plus față de animale un neocortex pe care ar fi bine să îl folosim în avantajul nostru. Dacă l-am folosit pentru a înțelege emoția, ne-am liniști. Noi nu facem asta de cele mai multe ori.

Rușinea și vinovăția ne mănâncă energiile mitocondriale

Dacă, de exemplu, îmi doresc ceva și nu mi-a ieșit, mă supăr pe mine și spun că nu sunt suficient de bun, emoția este una de dezamăgire, de rușine, de furie. Toate emoțiile acestea: rușine, vinovăție sunt emoții care ne mănâncă pur și simplu energiile mitocondriale și automat va însemna boală sub orice formă. I

Iată de ce ideal este să vedem clar unde suntem, unde vrem să ajungem și ce ne dorim. Pentru că dacă rămânem în supraviețuire și nu ne folosim neo-contextul, nu putem fi creativi, nu mai putem învăța.

Da, avem nevoie de dopamină, dacă noi stăm în cortizol permanent, nu poți să ai și cortizol și dopamină, nu poți să ai cortizol și serotonină și fericire.

Cuvintele ne pot însănătoși creierul

Atât timp cât vorbim de o combinație emoții-gânduri dintr-o zonă de neutralitate, atunci putem vorbi de a integra înăuntrul nostru valori. Cuvintele, ne pot însănătoși creierul. Pentru că dacă zi de zi repeți sunt un nimeni, asta vei atrage. Dar dacă spui sunt bine cu mine, iată vorbim de o altă energie. 

Dacă oamenii ar înțelege că acest prefrontal este, de fapt un cadou pe care l-au primit și chiar îl folosesc prin a-și crea viața pe care și-o doresc, multă lume ar fi mai fericită și toți am putea să intrăm în acea rețea de suflete" a povestit, terapeutul Oana Berdilă 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Oana Berdilă
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close