Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum se face hidratarea corectă a tenului gras. Dr. Iordache: "La nivelul feţei, pe un centimetru pătrat de piele există 800 de glande sebacee"

Cum se face hidratarea corectă a tenului gras. Dr. Iordache: "La nivelul feţei, pe un centimetru pătrat de piele există 800 de glande sebacee"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 13:58 29 Sep 2021 Modificat la 14:31 29 Sep 2021
Dermatolog Viviana Iordache
Sursa foto: Antena 3

Pielea grasă înseamnă un exces al glandelor sebacee. Glandele sebacee produs sebum cu scopul de a apăra pielea de afecţiuni ai factorilor externi, dar şi de a crea un mediu pentru flora saprofită. Deci, face parte din apărarea antivirală şi antibacteriană a fiecărui organism.

Trebuie să ţinem cont că pe un centimetru pătrat de piele la nivelul feţei, există 800 de glande sebacee. Foarte puţină lume are pielea perfect grasă sau perfect uscată. De regulă, densitatea mai mare a glandelor sebacee se întâlneşte pe zona T, acolo unde se fac şi comedoanele la adulţii sau la copiii aflaţi la pubertate. 

Din nefericire, în acest context, în sensul că pandemia de COVID-19, ne-a obligat la purtarea măştii de protecţie, care se aplică inclusiv pe zona pomeţilor şi nasului, astfel, glandele sebacee se înfundă", a spus dr. Viviana Iordache

Pielea grasă, nu este o afecţiune

"Pielea grasă nu este o afecţiune, este un fel de a fi a pacientului respectiv. Debutează odată cu creşterea hormonală, între 12-14 ani. Trebuie început prin mijloace simplu, precum îngrijirea corectă locală.

Degresarea excesivă va stimula glanda sebacee şi aceasta va produce mai mult sebum, ca să ajungă la nivelul de sebum pe care îl avem genetic pentru zona respectivă.

Nu este voie să folosim loţiuni alcoolizate, degresante care conţin acetonă sau alte lucruri agresive. În ceea ce priveşte perioadele în care vom aplica fard pe zona grasă, ar trebui să ţinem cont de 3 lucruri importante", a explicat medicul.

Dr. Iordache: "Machiajul nu se aplică fără o cremă hidratantă"

"Trebuie să ţinem cont de un lucru foarte important, acela că, machiajul nu se aplică pe faţă, fără o cremă hidratantă. Chiar dacă este enervant că se îneacă fardurile respective pe faţă, trebuie să folosim farduri de scurtă durată, pentru că tendinţa este să ne cumpărăm farduri rezistente la apă. 

Pe termen lung, persoanele vor constata că se măresc porii şi că zona respectivă se burezează. Important mai este să alegem produsele corect. Sunt luni de vară în care nu putem folosi o parte dintre produsele dedicate pielii grase, fără să nu ne pătăm sau să irităm zona, dar sunt şi luni de iarnă, în care ne putem descurca mult mai bine cu ele dacă reglăm glanda sebacee", mai spune medicul dermatolog.

Glanda sebacee se poate regla printr-o alimentaţie sănătoasă

"Este important să ne hidratăm corect, atât pe interior, printr-un consum suficient de lichide, dar şi la exterior prin aplicarea unor creme care să ne aducă un plus de hidratare.

Un stil de viaţă sănătos este la fel de important, astfel încât glanda sebacee să funcţioneze bine. Să consumăm alimente bogate în seleniu, betacaroten", a mai precizat dr. Iordache.

Ce facem când avem părul gras

"În general, acest lucru se întâmplă cu substrat hormonal în care părul este gras, zona T este grasă sau în care putem avea zone cu pilizitate excesivă, tocmai de aceea aici este nevoie de un consult de specialitate.

Tratamentul cu toxină botulinică sunt tratamente care se pot face la nivelul scalpului, şi se fac prin mezoterapie la nivelul scalpului, dar şi al feţei. Partea mai puţin bună este că, rezultatele sunt temporare. Deci, ele nu reprezintă o vindecare a pielii grase, ci o scădere a glandei sebacee. 

Aplicarea de toxină botulinică pe zona respectivă, reduce şi transpirarea pieli. Atunci când o persoană transmiră excesiv la nivelul scalpului, poate beneficia de tratament cu toxină botulinică", mai explică medicul. 

×
x close