Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Calculul simplu care ne spune câtă apă trebuie să bem în perioadele caniculare. Medic dermatolog: „Să bem apă minerală, nu filtrată sau de la robinet”

Calculul simplu care ne spune câtă apă trebuie să bem în perioadele caniculare. Medic dermatolog: „Să bem apă minerală, nu filtrată sau de la robinet”

Andreea Cigolea
4 minute de citit Publicat la 21:24 07 Iun 2024 Modificat la 21:24 07 Iun 2024
BeFunky-collage (87)
România, lovită de primul val de caniculă. Cum să avem grijă în perioada aceasta: „Să bem apă minerală, nu apă filtrată sau de la robinet”

Zilele toride de vară pot fi extrem de obositoare și inconfortabile, iar protejarea împotriva căldurii excesive este esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Cristina Safta ne oferă câteva sfaturi pentru a ne proteja în fața valului de caniculă.

”Ideal ar fi să nu ieșim din case, cel puțin nu în intervalul 11-16, când temperaturile sunt cele mai ridicate și umiditatea la fel. Dacă, totuși, trebuie să ieșim din casă, mare grijă ne îmbrăcăm în haine deschise la culoare, mai largi și ar fi de preferat să fie ori din bumbac, ori de in ca să poți respira.

Obligatoriu să avem la noi apă să ne hidratăm. E foarte, foarte important ca această apă să fie plină de elemente minerale. Ce înseamnă asta? Să bem apă minerală, nu apă filtrată sau de la robinet, pentru că ne va ajuta să ne răcorim mai eficient”, a spus Cristina Safta.

Câtă apă trebuie să bem când e caniculă

De asemenea, Cristina Safta a dezvăluit și cât de multă apă trebuie să bem în zilele toride de vară.

„Calculul ar trebui să se facă așa. Ar trebui să bem câte 50ml de apă pentru fiecare kilogram corporal pe care îl avem.

De exemplu, o persoană de 70kg trebuie să bea 3,5 litri de apă pe zi. Formula este: 70 kilograme × 50 de grame= 3.500ml apă/zi, adică 3,5l”, a explicat dermatologul Cristina Safta.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să fim atenți la semnele de suprasolicitare termică sau deshidratare, cum ar fi amețeala, slăbiciunea, durerile de cap, crampele musculare sau senzația de greață.

În cazul apariției acestor simptome, e necesară solicitarea asistenței medicale.

Cum ne dăm seama că organismul este supraîncălzit

„În primul rând, simți că îți este foarte cald. În al doilea rând, creierul nu mai funcționează așa cum ar fi trebuit să funcționeze.

Simți că gândești mai greu, poți să ai palpitații, adică se simți că inima îți bate neregulat mai repede decât o făcea și atunci este și un disconfort respirator. Respir mai greu.

Mi-e greu să trag aer în piept și să-l scot, de asemenea, pot să mi se umfle mâinile, picioarele, pot să mă irit de la căldură, să mă înroșesc și să mă mănânce”, a mai declarat dermatologul.

Mai mult decât atât, dermatologul Cristina Safta ne oferă sfaturi și despre cum să ne protejăm de țânțari în această perioadă.

„În principal, avem niște soluții foarte la îndemână. Se găsesc peste tot, de la supermarket-uri, la farmacii. Sunt sub formă de creme, loțiuni sau spray-uri care conțin anumite ingrediente recunoscute că a fi repelente, adică vor ține țânțarii la distanță de noi și nu riscăm să ne piște sau să facem alergii la înțepătura de insectă, că și astea sunt foarte frecvente, mai ales la cei cu pielea mai sensibilă”, mai explicat medicul dermatolog.

De ce e importantă crema de protecție solară

Nu în ultimul rând, este important să folosim și crema pentru protecție solară, iar Cristina Safta ne oferă câteva sfaturi în acest caz.

„Să le organizăm un pic pe parcursul zilei. Fotoprotecția sau SPF-ul, mai pe scurt, o folosim în prima parte a zilei. Da, până apune soarele. Teoretic, dar să zicem, până în ora 16 e ok să folosim. De ce e important să o facem? Pentru că atunci când e soare afară, ultraviolete de tip BE, cele care ne pot arde pielea și ne bronzează în același timp, ne cauzează inclusiv arsuri solare.

Riscăm foarte mult și în direcția asta acută, adică ni se înroșește pielea cu orice arsură pe care o pătimim de-a lungul vieții. De asemenea, ne crește și șansa de a face cancere de piele după o vârstă încolo.

Din păcate, vârsta apariției cancerelor de piele în ultimii ani a scăzut destul de mult. Adică poate acum 20 de ani, cei care făceau cancer de piele aveau peste 60 de ani, acum sunt și persoane de 40 de ani, ceea ce e alarmant. SPF-ul ne ajută să blocăm aceste ultraviolete”, a mai dezvăluit Cristina Safta, în cadrul emisiunii „Sfat de sănătate”.

×
x close