"A venit perioada grătarelor, dar să fim puţin atenţi. Grătarul făcut pe cărbuni este periculos pentru că se dezvoltă nişte hidrocarburi ciclice, aromatice care sunt cancerigene.
Să încercăm, pe cât se poate, să folosim grătarul electric, care încălzeşte treptat. La 200 de grade iese un grătar mai gustos şi nu are aceste dezavantaje.
În momentul în care consumăm carne la grătar, trebuie să se asocieze şi legumele. Antioxidanţii din vegetale vor fi cei care vor putea contracara efectele negative ale producerii acestui tip de grătar.
Totodată, contează carnea pentru că avem aici variantă de carne albă, carne roșie. Noi cunoaștem beneficiile cărnii în general. Aceasta ne aduce minerale, ne aduce fier, ajută la oxigenarea întregului organism, ne ajută la o bună circulație, ne aduce vitamina B, dar şi zinc. Prin urmare, un consum moderat de carne este absolut necesar.
Regulile de bază pentru alimentația mediteraneenă
- zilnic fructe, legume, cereale integrale, fasole boabe, nuci, seminte;
- grăsimi provenite din uleiul de măsline;
- brânză/iaurt zilnic împreuna cu pește, păsare de curte, ouă;
- carne roșie ocazional.
Este important să reţinem că modul de preparare al cărnii face diferenţa. O carne la cuptor, o carne la grătarul electric va fi un preparat sănătos. În schimb, o carne prăjită în ulei nu este deloc sănătoasă.
Pe lângă creșterea caloriilor, practic își dublează caloriile, dar se se adaugă grăsimile trans, care sunt din cancerigene și foarte nesănătoase.
Când vorbim de ouă, acestea indicat ar fi să consumăm ouă de ţară, de la găini crescute sănătos. Ar trebui să spunem că ouăle bio nu sunt acelaşi lucru cu ouăle de ţară. Este important cum este crescută o găină. Să stea cât mai mult în spaţiu liber, să aibă acces la lumină.
Cum preparăm sănătos carnea la grătar
- evitati flacăra intensă care va arde carnea;
- puneți o folie de aluminiu între flacără și carne;
- folosiți bucăți de carne mai puțin grase.
Cât despre fructe, foarte multă lume se teme oarecum de fructe pentru că ar îngrășa. Există și un top al fructelor, pentru că sunt și fructe care conțin și glucoză, nu numai fructoză.
Ghidurile spun - Cinci porții de legume vegetale și fructe, adică trei de legume și două de fructe pe zi. Porţia de fruct înseamnă un măr, o pară, o banană, nu cinci mere. Mâncând aşa, nici nu mai simţim nevoia să mâncăm prăjitură.
Apropo de fructele în exces, dacă mâncăm cinci banane pe zi, fructoza nu este folosită pentru că va fi prea multă și se depune în ficat. Se formează treptat Ficatul gras, non-alcoolic.
Cum alegem corect ouăle din supermarket
- Cifra 0 = provin din agricultura biologică;
- Cifra 1= găinile sunt crescute în aer liber dar nu sunt hrănite bio Cifra 2 = găina e crescută la sol, dar în spaţii îngrădite;
- Cifra 3 = găni crescute în baterii.
Cum recunoşti oul proaspăt
- scufundă ouăle în apă;
- cele proaspete vor sta pe fundul vasului, la orizontală;
- cel care are o săptămână, va sta pe fundul bolului;
- oul de trei spătămâni va sta vertical cu fundul în sus;
- oul vechi va pluti la suprafaţa apei.
Mai avem de menționat un lucru, fructele sunt foarte bune dacă le mâncăm crude. Dacă mâncăm gemuri în care adăugăm zahăr sau mâncăm compot nu este bine. Putem mânca curmale care aduc foarte, foarte multă energie care poate fi utilă.
O curmală înainte de sport vă aduce energie și vă face să aveți un antrenament foarte bun. Dar atenție la cantitate. Iată că putem avea un ficat gras și dacă mâncăm sănătos.
Alimentația sănătoasă înseamnă și cantitate, calitate și atenție. Orarul meselor să fie orarul potrivit fiecărei persoane în parte.", a spus medicul Anca Hâncu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN.
Totuși, dacă vreți să slăbiți și să scăpați de kilogramele în plus, nu este suficient doar să consumați fructe sau legume, ar trebui ca pe lângă o alimentație sănătoasă să faceți și mișcare. Dacă în ciuda acestor recomandări nu reușiți să ajungeți la silueta dorită, consultați neapărat un medic.
Top fructe care te ajuta sa slabesti
- perele;
- fructe de pădure;
- pepene roșu;
- citrice;
- mere;
- rodie;
- banană;
- kiwi;
- avocado.